Un nou record pentru Inspectia Muncii. 1820 de persoane care lucrau fara forme legale au fost descoperite in perioada 30 martie - 4 aprilie 2015.
In aceasta perioada, s-au aplicat amenzi in valoare totala de 2.031.400 de lei, echivalentul a 461.681 de euro.
Inspectorii au facut 12 propuneri de cercetare penala pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane.
In domeniul relatiilor de munca s-au aplicat amenzi in valoare de 1.551.900 de lei. Din aceasta suma, 1.120.00 de lei sunt pentru munca la negru.
"Fiecare actiune a inspectorilor de munca are drept scop corectarea situatiilor in care legea se incalca si grija primordiala este pentru angajati, sa lucreze in conditii sigure, sanatoase si legale. Am mai spus-o, ne confruntam cu o inflorire a muncii la negru si depunem eforturi considerabile sa diminuam efectele fenomenului. Numai saptamana trecuta, in Bucuresti a fost inregistrat un record al persoanelor care munceau la negru. 1618 persoane au fost descoperite ca lucrau fara forme legale, la o firma de curierat. Atrag atentia angajatorilor ca actiunile de control ale inspectorilor de munca nu contenesc indiferent de perioada anului sau de sarbatori.", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
sursa: Inspectia Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne confirmati daca se poate aplica solicitarea de mai jos. Avem cativa angajati care solicita banii de concediu in avans, urmand ca zilele de concediu sa le foloseasca pana la sfarsitul anului curent. Avand in vedere ca firma este dispusa sa plateasca banii de concediu in avans, va rugam confirmati cum se poate aplica acesta solicitare conform Codului muncii. Se pot vira aceste sume in avans, si sa retina pe parcursul anului in momentul cand se ponteaza zilele de concediu?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este procedura legala in cazul angajarii unui cetatean roman, domiciliat in strainatate, avand ca act de identitate pasaportul romanesc? Societatea angajatoare are sediul in Romania, dar presteaza servicii in strainatate. Locul prestarii serviciului este in tara de domiciliu actual al viitorului salariat. Sunt necesare documente suplimentare in cazul unei astfel de angajari? Va rugam sa ne comunicati care sunt etapele procedurii de angajare si conditiile de impozitare.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este obligatorie intocmirea condicii de prezenta cu semnatura angajatului la venirea si plecarea din unitate? In cazul telemuncii cum trebuie intocmit pontajul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<