Update 7 septembrie 2015. A fost publicata Lista candidatilor care pot sustine examenul de primire in profesia de avocat
Consultati aici Decizia nr. 17/04.09.2015 a Comisiei Permanente a U.N.B.R. privind inscrierea la examenul de primire in profesie sesiunea septembrie 2015 a candidatilor care au depus cereri de inscriere conform prevederilor Regulamentului – Cadru.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a publicat in data de 8 iulie 2015 anuntul cu privire la organizarea examenului de primire in profesia de avocat ( pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice, sesiunea septembrie 2015.
Data desfasurarii examenului este 14 septembrie 2015.
Aceasta data este valabila pentru toti candidatii si a fost anuntata prin publicarea Hotararii nr. 1033 a Consiliului U.N.B.R. din data de 13 decembrie 2014.
Inscrierea la examenul de primire in profesie pentru dobandirea calitatii de avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice se va desfasura, conform UNBR, dupa cum urmeaza:
- Cererile de inscriere a candidatilor la examen, se vor depune in intervalul 31 iulie 2015 – 17 august 2015 la secretariatul baroului la care candidatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea in cazul in care va fi declarat admis.
- Cererile vor fi insotite de actele prevazute in Regulamentul de examen.
- In perioada 18 – 20 august 2015 barourile vor verifica dosarele de inscriere la examen iar rezultatul verificarilor se afiseaza conform prevederilor Regulamentului de examen. In perioada 22 – 24 august 2015 se vor solutiona contestatiile formulate de candidatii carora li s-a respins inscrierea la examen.
Examenul urmareste verificarea cunostintelor juridice cu caracter preponderent teoretic pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar si a cunostintelor juridice cu caracter preponderent practic-aplicativ pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv.
Pentru candidatii care doresc dobandirea titlului profesional de avocat stagar: Examenul va include 100 de intrebari cu caracter preponderent teoretic, cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen
Pentru candidatii care doresc dobandirea titlului profesional de avocat definitiv: Examenul va include 100 de intrebari cu caracter preponderent practic-aplicativ, cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen
Candidatii care obtin minim 10 puncte la fiecare disciplina in parte si punctaj total de minim 70 de puncte sunt declarati admisi.
Care sunt materiile de examen:
- organizarea si exercitarea profesiei de avocat
- drept civil
- drept procesual civil
- drept penal
- drept procesual penal
Ce trebuie sa stiti despre inscrierea la examenul de primire in profesie
Cererile de inscriere la examen se depun in intervalul 31 iulie 2015 - 17 august 2015 la secretariatului baroului la care candidatul isi va desfasura activitatea daca va fi declarat admis.
Cererile vor fi insotite de actele prevazute in Regulamentul de examen
Dosarele de inscriere la examen vor fi verificate in perioada 18-20 august 2015. Rezultatele vor fi publicate conform cu prevederile din Regulamentul de examen.
Taxa de examen este de 1000 de lei.
Detalii complete despre examen pe site-ul U.N.B.R.
Sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa ne precizati carei categorii de varsta a copiilor angajatilor pot fi acordate sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, mai precis daca le...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata de cetatenie ucraineana pentru care am dori sa stim daca se aplica aceleasi reguli cu privire la concediul de crestere copil? Ne-a anuntat ca isi doreste, insa nu stim care ar fi procedura, daca ar fi una diferita. Ca si documente de identificare are pasaport si un permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, atat. Este angajata cu contract pe perioada determinata, pe care il prelungim din 6 in 6 luni fiindca asa e stabilit legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie urgent de un raspuns la urmatoarea speta. Avem un angajat cu norma partiala de 25 ore pe saptamana. Va rugam sa ne comunicati daca repartizarea timpului de lucru INEGAL se poate aplica si In cazul CIM cunorma partiale sau numai in cazul CIM cu norma intreaga. De asemenea va rog sa ne spuneti daca in cuprinsul actului aditional/cim este obligatoriu mentionarea intervalului zilnic intervalul de ore in care se va lucra zilnic reprezentat de cele 25 ore pe saptamana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<