Update 7 septembrie 2015. A fost publicata Lista candidatilor care pot sustine examenul de primire in profesia de avocat
Consultati aici Decizia nr. 17/04.09.2015 a Comisiei Permanente a U.N.B.R. privind inscrierea la examenul de primire in profesie sesiunea septembrie 2015 a candidatilor care au depus cereri de inscriere conform prevederilor Regulamentului – Cadru.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a publicat in data de 8 iulie 2015 anuntul cu privire la organizarea examenului de primire in profesia de avocat ( pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice, sesiunea septembrie 2015.
Data desfasurarii examenului este 14 septembrie 2015.
Aceasta data este valabila pentru toti candidatii si a fost anuntata prin publicarea Hotararii nr. 1033 a Consiliului U.N.B.R. din data de 13 decembrie 2014.
Inscrierea la examenul de primire in profesie pentru dobandirea calitatii de avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice se va desfasura, conform UNBR, dupa cum urmeaza:
- Cererile de inscriere a candidatilor la examen, se vor depune in intervalul 31 iulie 2015 – 17 august 2015 la secretariatul baroului la care candidatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea in cazul in care va fi declarat admis.
- Cererile vor fi insotite de actele prevazute in Regulamentul de examen.
- In perioada 18 – 20 august 2015 barourile vor verifica dosarele de inscriere la examen iar rezultatul verificarilor se afiseaza conform prevederilor Regulamentului de examen. In perioada 22 – 24 august 2015 se vor solutiona contestatiile formulate de candidatii carora li s-a respins inscrierea la examen.
Examenul urmareste verificarea cunostintelor juridice cu caracter preponderent teoretic pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar si a cunostintelor juridice cu caracter preponderent practic-aplicativ pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv.
Pentru candidatii care doresc dobandirea titlului profesional de avocat stagar: Examenul va include 100 de intrebari cu caracter preponderent teoretic, cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen
Pentru candidatii care doresc dobandirea titlului profesional de avocat definitiv: Examenul va include 100 de intrebari cu caracter preponderent practic-aplicativ, cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen
Candidatii care obtin minim 10 puncte la fiecare disciplina in parte si punctaj total de minim 70 de puncte sunt declarati admisi.
Care sunt materiile de examen:
- organizarea si exercitarea profesiei de avocat
- drept civil
- drept procesual civil
- drept penal
- drept procesual penal
Ce trebuie sa stiti despre inscrierea la examenul de primire in profesie
Cererile de inscriere la examen se depun in intervalul 31 iulie 2015 - 17 august 2015 la secretariatului baroului la care candidatul isi va desfasura activitatea daca va fi declarat admis.
Cererile vor fi insotite de actele prevazute in Regulamentul de examen
Dosarele de inscriere la examen vor fi verificate in perioada 18-20 august 2015. Rezultatele vor fi publicate conform cu prevederile din Regulamentul de examen.
Taxa de examen este de 1000 de lei.
Detalii complete despre examen pe site-ul U.N.B.R.
Sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<