UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea art. 20 alin. (5) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, anunta Administratia Prezidentiala.
Actul normativ permite grefierilor cu studii juridice si magistratilor asistenti sa devina avocati fara sustinerea examenului de definitivare in profesie.
Mai exact, acesta prevede ca
pot dobandi calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare, grefierii cu studii juridice si magistratii asistenti care au promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii acestui examen, au indeplinit functia respectiva timp de 5 ani.
Conditia este, insa, ca acestia sa promoveze examenul de definitivat in profesia din care provin, la fel ca si celelalte categorii profesionale care beneficiaza de aceasta lege, respectiv judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult.
"Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care, pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, grefier cu studii superioare juridice, magistrat-asistent, executor judecatoresc, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare (...), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine", prevede amendamentul.
Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat si Camera Deputatilor.
La inceputul anului 2022,
E-Juridic v-a prezentat propunerea legislativa prin care se dorea repararea unei inechitati fata de categoria profesionala a grefierilor si a magistratilor asistenti.
Potrivit art. 20 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in forma aflata in vigoare in prezent, persoana care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii acestui examen a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare in profesia de avocat, daca a promovat examenul de definitivat in profesia din care provine.
Aceasta enumerare omite doua categorii profesionale, angrenate activ in infaptuirea actului de justitie si care nu sunt imise in alte acte legislative similare: grefierii cu studii superioare juridice, respectiv magistratii asistenti.
De pilda, potrivit art. 33 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, atat grefierii cu studii superioare juridice, cat si magistratii asistenti cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani, pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs. Ratiunea pentru aceasta prevedere este increderea data de legiuitor acestor categorii profesionale, care, pe baza experientei in activitatea specifica, ar putea desfasura meseria de magistrat.
Astfel, nu se poate decela o explicatie pentru care, de exemplu, un consilier juridic cu o experienta de 5 ani, care e posibil sa nu fi avut contact cu activitatea in instanta, sa fie enumerat in categoria persoanelor care, odata ce a promovat examenul de primire in profesia de avocat dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare in profesia de avocat, insa un grefier cu studii supericare juridice, care timp de minim 5 ani a fost implicat direct in proceduri judiciare nu.