1. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca debitorul
Debitorul trebuie sa fie titularul drepturilor si actiunilor exercitate de creditor impotriva unei terte parti;
Debitorul, sa fie inactiv, adica sa refuze sau sa neglijeze sa isi exercite drepturile.
Nu se au in vedere motivele inactivitatii debitorului, ci se analizeaza conditia obiectiva a pasivitatii acestuia. Inactiunea debitorului trebuie sa puna in pericol drepturile creditorului. Cu alte cuvinte, prin starea de pasivitate, debitorul intra intr-o stare de insolvabilitate.
2. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca creditorul
Intrucat textul legal nu distinge, creditorul poate fi atat chirografar, cat si garantat. Creditorul trebuie sa aiba un interes serios si legitim. Este indeplinita aceasta conditie cand debitorul (i)este insolvabil ori (ii) este solvabil dar, din neglijenta sau cu intentie, poate deveni insolvabil, iar dreptul creditorului de urmarire asupra unor bunuri ar fi periclitat.
Daca paratul tert sau chiar debitorul (daca a fost introdus in cauza) dovedeste ca este solvabil, inseamna ca nu se probeaza existenta interesului serios si legitim, iar actiunea urmeaza a fi respinsa.
Nu este necesara punerea in intarziere a debitorului de catre creditor inaintea intentarii actiunii oblice.
3. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca creanta
Creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. Aceasta inseamna ca actiunea nu poate fi exercitata in cazul creantelor suspendate printr-o conditie sau termen. Nu este insa necesar sa existe un titlu executoriu.
Data la care creanta ia nastere nu influenteaza exercitiul actiunii oblice. Creditorul poate urmari oricare dintre bunurile debitorului care se afla in acel moment in patrimoniul sau, chiar daca, la momentul nasterii creantei, acel bun nu era intrat in patrimoniul debitorului.
1 https://www.cours-de-droit.net
2 In practica, cele mai frecvente cazuri sunt cele in care creditorii chirografari introduc actiunea oblica, dar aceasta poate fi introdusa si de creditorii garantati , cand justifica un interes (de ex, valoarea garantiei este mai mica decat creanta).
3 Tribunalul Timis, dec. 685/2009, ibidem 1
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<