1. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca debitorul
Debitorul trebuie sa fie titularul drepturilor si actiunilor exercitate de creditor impotriva unei terte parti;
Debitorul, sa fie inactiv, adica sa refuze sau sa neglijeze sa isi exercite drepturile.
Nu se au in vedere motivele inactivitatii debitorului, ci se analizeaza conditia obiectiva a pasivitatii acestuia. Inactiunea debitorului trebuie sa puna in pericol drepturile creditorului. Cu alte cuvinte, prin starea de pasivitate, debitorul intra intr-o stare de insolvabilitate.
2. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca creditorul
Intrucat textul legal nu distinge, creditorul poate fi atat chirografar, cat si garantat. Creditorul trebuie sa aiba un interes serios si legitim. Este indeplinita aceasta conditie cand debitorul (i)este insolvabil ori (ii) este solvabil dar, din neglijenta sau cu intentie, poate deveni insolvabil, iar dreptul creditorului de urmarire asupra unor bunuri ar fi periclitat.
Daca paratul tert sau chiar debitorul (daca a fost introdus in cauza) dovedeste ca este solvabil, inseamna ca nu se probeaza existenta interesului serios si legitim, iar actiunea urmeaza a fi respinsa.
Nu este necesara punerea in intarziere a debitorului de catre creditor inaintea intentarii actiunii oblice.
3. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca creanta
Creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. Aceasta inseamna ca actiunea nu poate fi exercitata in cazul creantelor suspendate printr-o conditie sau termen. Nu este insa necesar sa existe un titlu executoriu.
Data la care creanta ia nastere nu influenteaza exercitiul actiunii oblice. Creditorul poate urmari oricare dintre bunurile debitorului care se afla in acel moment in patrimoniul sau, chiar daca, la momentul nasterii creantei, acel bun nu era intrat in patrimoniul debitorului.
1 https://www.cours-de-droit.net
2 In practica, cele mai frecvente cazuri sunt cele in care creditorii chirografari introduc actiunea oblica, dar aceasta poate fi introdusa si de creditorii garantati , cand justifica un interes (de ex, valoarea garantiei este mai mica decat creanta).
3 Tribunalul Timis, dec. 685/2009, ibidem 1
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<