Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiunea oblica: Exceptii de la sfera de aplicare a actiunii oblice


      Actiunea oblica este reglementata in noul Cod Civil (NCC),  in Cartea a V-a - Despre obligatii, titlul V, cap. III, sectiunea a 2-a-“Mijloacele de protectie a drepturilor creditorului ”, art.1560-1561.  

      Aceasta (ca si actiunea revocatorie) are la baza dreptul de gaj general al creditorilor si se constituie intr-un mijloc de protectie a acestora impotriva pericolului insolvabilitatii debitorului lor. Scopul sau consta in introducerea sau reintroducerea in patrimoniul debitorului a unui element/bun/activ care va fi susceptibil de urmarire de catre creditori.

      In acest sens s-a afirmat ca aceasta actiune are un caracter mixt, atat de conservare a drepturilor creditorilor, cat si de pregatire a executarii, descriere care apreciem ca se mentine si in lumina dispozitiilor noului Cod Civil.

Cadrul legal

Art. 1560

Notiune
(1) Creditorul a carui creanta este certa si exigibila poate sa exercite drepturile si actiunile debitorului atunci cand acesta, in prejudiciul creditorului, refuza sau neglijeaza sa le exercite.
(2) Creditorul nu va putea exercita drepturile si actiunile care sunt strans legate de persoana debitorului.
(3) Cel impotriva caruia se exercita actiunea oblica poate opune creditorului toate mijloacele de aparare pe care le-ar fi putut opune debitorului.

Art. 1561
 
Efectele admiterii actiunii oblice
Hotararea judecatoreasca de admitere a actiunii oblice profita tuturor creditorilor, fara nicio preferinta in favoarea creditorului care a exercitat actiunea.


Exceptii de la sfera de aplicare a actiunii oblice


1. actiunile extrapatrimoniale- cele care se refera, in general, la starea civila a persoanelor,
deoarece acestea nu au drept obiect o valoare pecuniara si nu pot face parte din gajul creditorilor, interesand numai persoana debitorului (actiuni strict personale). Intra in aceasta categorie, actiunile avand drept obiect (i)stabilirea/ tagaduirea paternitatii,  (ii) divortul, (iii) capacitatea persoanei/ starea civila, etc.

2. actiunile patrimoniale  care ar implica ,,o apreciere de ordin intim si moral” , chiar daca ar avea o valoare pecuniara. Intra in aceasta categorie (i) actiunea in revocarea unei donatii/legat pentru ingratitudine , (ii) actiunea de atragere a  raspunderii civile sub forma daunelor morale;

3. actiunile care se refera la bunuri neurmaribile. In acest caz,  introducerea actiunii oblice ar fi lipsita de interes pentru creditori, deoarece chiar daca s-ar reusi  reintegrarea bunurilor in patrimoniul debitorilor, creditorii nu le-ar putea urmari din pricina interdictiilor legale, astfel ca o asemenea actiune ar fi lipsita de finalitate.

1  Art.1560 (2) Codul civil- Creditorul nu va putea exercita drepturile si actiunile care sunt strans legate de persoana debitorului;

2  O speta interesanta din punct de vedere al aprecierii caracterului "strict personal” este si cea pronuntata de Curtea de Casatie franceza- 4.12.2012. In speta, Administratia Vamilor a solicitat, pe calea actiunii oblice, sa ii fie admisa cererea, formulata in numele celor doi asociati ai unei societati comerciale, privind retragerea acestora din societate. Administratia Vamilor si-a motivat cererea aratand ca este creditoarea  ambilor asociati, iar creanta sa ar putea fi recuperata din pretul platit de societate pentru actiunile/partile sociale  urmare a exercitarii dreptului de retragere. Curtea de Casatie  a facut doar o referire generala la domeniul de aplicare a actiunii oblice, insa a calificat in mod expres ca fiind strict personal, dreptul asociatilor de a se retrage dintr-o societate comerciala si, pe cale de consecinta, a mentinut decizia instantei inferioare care a exclus acest drept de la exercitarea sa pe cale oblica (www.courdecassation.fr);


Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz

sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>




Cititi si ...

Actiunea oblica: Conditiile actiunii oblice


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Actiunea oblica: Exceptii de la sfera de aplicare a actiunii oblice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI