Senatul a adoptat tacit proiectul L466/2019 prin care se introduc criterii de ierarhizare salariala pentru toti angajatii din Romania, singura exceptie fiind locurile de munca pentru care exista un contract colectiv in vigoare.
Propunerea legislativa L466/2019 pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala a fost adoptata tacit de Senat, intrucat termenul s-a implinit vineri. Asadar, senatorii sunt de acord cu introducerea de reguli minime pentru avansarea celor aflati in activitate. Acestea se vor aplica la nivel national, indiferent de locul de munca avut.
Prin aceasta initiativa se urmareste garantarea unor forme de protectie minima a venitului salariatului, precum si mentinerea unei motivari adecvate a muncii prin "evitarea aplatizarii excesive a grilei de salarizare". Initiatorii arata ca "la elaborarea legii s-au avut in vedere:
In plus, acestia sustin ca masura, odata adoptata, va contribui la cresterea puterii de cumparare si a consumului.
Acolo unde nu exista un contract colectiv de munca, urmeaza cateva modificari de luat in seama. Spre exemplu, la art. 2 din proiectul de lege adoptat deja tacit de Senat se prevede:
"Art. 2
Cuantumul salariului de baza minim se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de baza minim brut pe tara, garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului, potrivit legii".
Astfel, intelegem ca si in mediul privat se vor aplica grile de salarizare precum in mediul public, dar vor fi doar exemple minime de abordare. Angajatorii vor avea posibilitatea de a oferi coeficienti mai mari raportati la salariul minim pe economie garantat in plata. Cu ceva timp in urma, E-Juridic va relata despre salariile din Camera Deputatilor. Un exemplu de aplicare al acestui coeficient raportat la salariul minim il veti putea vedea acolo.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Art. 3 din proiectul L466/2019 arata ca "in vederea asigurarii echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic concurential, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficientii minimali de ierarhizare salariala, cu respectarea prevederilor art. 2".
Exceptia de care va spuneam mai sus este, asadar, cuprinsa in art. 3 din proiectul de lege. Companiile care nu au incheiat un contract colectiv de munca vor adera la acest nou sistem, odata cu adoptarea si oficializarea proiectului de act normativ.
Modul prin care se aplica coeficientul raportat la salariul minim este prevazut in Anexa atasata proiectului legislativ. Il regasiti mai jos.
Functia, gradul profesional, nivel de calificare / Coeficient minim de ierarhizare la salariu de baza
MUNCITORI
Necalificati / 1
Calificati / 1,20
PERSONAL ADMINISTRATIV SI DE SPECIALITATE INCADRAT IN FUNCTII PENTRU CARE CONDITIA DE PREGATIRE ESTE:
Scoala profesionala / 1,20
Studii liceale / 1,20
Scoala postliceala / 1,25
Studii liceala + calificare / 1,25
Scoala de maistri / 1,30
Studii superioare de scurta durata / 1,50
PERSONAL CU STUDII SUPERIOARE INCADRAT IN FUNCTII PENTRU CARE CONDITIA DE PREGATIRE ESTE CEA DE STUDII SUPERIOARE:
Studii superioare de lunga durata / 2,20
Studii superioare de lunga durata + master / 2,50
Studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate / 2,80
Ca exemplu, prin adoptarea acestui proiect legislativ un:
Un calculator de salariu actualizat este disponibil AICI!
Observam, asadar, ca propunerea introduce, asa cum spun initiatorii, cateva garantii minime pentru salariatii care au studiat sau s-au specializat de-a lungul timpului pentru a fi mai productivi si utili la locul de munca.
Proiectul de act normativ a fost initiat de fostul deputat PSD Gabriel Petrea impreuna cu deputatul Adrian Solomon, iar demersului s-au alaturat: Alexe Costel - deputat PNL; Andrei Alexandru-Ioan - deputat Independent; Bucura-Oprescu Simona - deputat PSD; Budai Marius-Constantin - deputat PSD; Calin Ion - deputat PSD; Citea Vasile - deputat PSD; Cobuz Maricela - deputat PSD; Cocos Vasile - deputat PSD; Csép Éva-Andrea - deputat UDMR; Dunava Costel Neculai - deputat PSD; Gavrila Camelia - deputat PSD; Georgescu Nicolae - deputat PSD; Ilisanu Claudiu-Augustin - deputat PSD; Lovin Dumitru - deputat ALDE; Lupascu Costel - deputat PSD; Manole Petre-Florin - deputat PSD; Mohaci Mihai - deputat Independent; Nasra Gabriel-Horia - deputat PSD; Neata Eugen - deputat PSD; Nita Nicu - deputat PSD; Olteanu Daniel - deputat ALDE; Otesanu Daniela - deputat PSD; Pau Radu - Adrian - deputat Independent; Petrea Gabriel - deputat PSD; Pop Andrei - deputat PSD; Popa Mihai Valentin - deputat Independent; Popa Stefan-Ovidiu - deputat PSD; Radut Violeta - deputat PSD; Serban Ciprian-Constantin - deputat PSD; Solomon Adrian - deputat PSD; Stefanescu (Peta) Eliza-Madalina - deputat PSD; Toma Ilie - deputat PSD; Tudor Beatrice - deputat PSD; Velcea Nicolae - deputat PSD; Vexler Silviu - deputat FCER (minoritãti); Virza Mihaita - deputat PSD; Vrajitoru Sorinel-Marian - deputat PSD.
Propunerea legislativa a fost adoptata tacit vineri de Senat, avand in vedere ca termenul de 45 de zile prevazut la art. 75 alin. (2) si art. 115 alin. (5) din Constitutie a fost indeplinit.
Atentie! Proiectul de lege nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare mai este necesar votul deputatilor, seful statului trebuie sa-l promulge si, finalmente, sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Vom reveni cu actualizari, imediat ce noi informatii vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri