Agentia Nationala Antidrog ar putea trece din subordinea Ministerului Afacerilor Interne in subordinea Ministerului Sanatatii, avand in vedere ca problema consumului de droguri este o chestiune de sanatate publica, arata un proiect de lege inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Parlamentarii care au initiat propunerea legislativa arata ca, "in acest moment, Agentia Nationala Antidrog este o institutie neperformanta, care desfasoara actiuni cu un puternic caracter contra-productiv in domeniile prevenirii si combaterii consumului de droguri".
"Fiind in subordinea Ministerului Afacerilor Interne si dispunand de efective semnificative de angajati din cadrul Politiei Romane, abordarile politienesti alese de aceasta institutie stigmatizeaza si vulnerabilizeaza potentialii beneficiari ai serviciilor lor, indeparteaza consumatorii de accesul la tratament si intretin tabu-ul asupra fenomenului drogurilor. Toate aceste aspecte insumate rezulta in adevarate tragedii la nivelul societatii romanesti", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Potrivit sursei citate, comunitatea medicala, atat la nivel international cat si la nivel autohton, isi exprima sustinerea fata de preluarea atributiilor de cercetare, fundamentare si propunere a politicilor publice in domeniul drogurilor, in contextul abandonarii accelerate a abordarilor punitive pe intreg globul. (...) Aidoma, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, organism reprezentativ national al medicilor psihiatrii, solicita institutiilor statului sa modifice cu celeritate abordarea actuala desueta si retrograda, in care consumatorii de droguri sunt vazuti strict ca infractori si ”vanati” pentru a fi trimisi dupa gratii, astfel incat sa poata fi tratati ca pacienti ai sistemului de sanatate din Romania, cu drepturi si servicii conforme nevoilor acestora.
LEGE privind trecerea Agentiei Nationale Antidrog din subordinea Ministerului Afacerilor Interne in subordinea Ministerului Sanatatii
Art. I - Agentia Nationala Antidrog, denumita in continuare Agentia Nationala, institutie publica cu personalitate Juridica, trece din subordinea Ministerului Afacerilor Interne in subordinea Ministerului Sanatatii.
Art II - (1) Personalul si patrimoniul Agentiei Nationale se preiau integral, iar Ministerul Sanatatii se substituie in toate drepturile si obligatiile Ministemlui Afacerilor Interne privind activitatea Agentiei Nationale.
(2) Personalul Agentiei Nationale si al institutiilor sale subordonate beneficiaza in continuare de salariile si de drepturile avute la data intrarii in vigoare a prezentei legi, potrivit prevederilor legale in vigoare.
(3) In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Sanatatii preia de la Ministerul Afacerilor Interne, pe baza protocolului de predare-preluare, structura de personal, prevederile bugetare pe anul 2023, executia bugetara pana la momentul predarii-preluarii si patrimoniul stabilit pe baza situatiilor financiare intocmite potrivit art. 28 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile
ulterioare.
(4) Se autorizeaza Ministerul Finantelor sa introduca modificarile in structura bugetului de stat si in bugetele ordonatorilor principali de credite pe anul 2023, corespunzator prevederilor prezentei legi, la propunerea ordonatorilor principali de credite, in baza protocolului de predare-preluare.
(5) Pana la data semnarii protocolului de predare-preluare, finantarea cheltuielilor de personal si a altor cheltuieli curente ale Agentiei Nationale se asigura din bugetul Ministerului Afacerilor Interne.
(6) La solicitarea ordonatorilor principali de credite. Ministerul Finantelor emite precizari in legatura cu modificarile in executia bugetului de stat, ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei legi.
Art. III - In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne supun spre aprobare Guvernului proiectele de hotarari pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 461 din 11 mai 2011 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale Antidrog, cu modificarile si completarile ulterioare si a Hotararii Guvernului nr. 144 din 23 februarie 2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga la Presedintele Klaus Iohannis spre promulgare. Ulterior, va fi publicat in Monitorul Oficial.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<