Scoala un pericol pentru copii?
Acum ceva vreme discutam despre copiii nostri si educatia pe care ar trebui sa le-o oferim in pofida anturajului gresit in care risca sa patrunda zilnic, atunci cand merg la scoala. Inevitabil, ajungem sa discutam despre calitatea invatamantului romanesc care scade treptat. Valorile fundamentale - care in trecut puneau in primul rand temelia unei educatii pregatitoare pentru viata - sunt inlocuite acum de comportamentele cat se poate de neortodoxe despre care auzim sau pe care le vedem in legatura cu acestia. Unul din factorii nocivi cand vine vorba de o educatie gresita este televizorul, acesta continuand sa influenteze negativ dezvoltarea armonioasa a unui copil. Practic, asistam aproape neputinciosi la programe televizate in care este promovata cu preponderenta violenta si la imagini din scoli in care minorii sau adolescentii imita cat se poate de aproape de realitate aceste comportamente agresive.
Si pentru ca lumea pe care si-o creeaza inchipuit unii dintre acesti copii sa-si mentina “magia”, acestia ajung din curiozitate sa cada prada anumitor tentatii precum substantele stupefiante. Astfel, “nirvana” se transforma fara cale de intoarcere in tragedia vietii lor sau a familiilor preocupate pana la extrem de siguranta zilei de maine. Conform unei statistici, aproximativ 40% dintre adolescenti au incercat cel putin o data marijuana, in timp ce 22 % dintre acestia folosesc frecvent acest drog (drog care provoaca pierderi de memorie sau tulburari de atentie). De asemenea, aproximativ 9% dintre adolescenti au incercat cocaina, in timp ce 4% folosesc acest drog cel putin o data pe luna (drog foarte periculos care poate conduce la infarct miocardic, crize pseudoepileptice sau accidente vasculare cerebrale).
O initiativa laudabila, care depaseste interesele ascunse de ordin politic despre care discutam in editorialul de Luni, a fost lansata zilele acestea de catre ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Acesta a semnat un protocol cu Agentia Nationala Antidrog avand drept scop educarea copiiilor care ajung sa consume stupefiante dar si a parintilor acestora care trebuie sa invete cum sa-si educe si sustina copiii.
Protocolul sustine mai exact proiectul „Prieteni, ajutati copiii sa spuna DA vietii” si se adreseaza deopotriva tinerilor cu varste cuprinse intre 14-16 ani si parintilor lor. Acestora li se vor prezenta materiale si filme elocvente despre efectele dezastruoase ale consumului de droguri. Nu-mi doresc nimic altceva decat ca asemenea campanii sa dea roade, iar copiii tarii noastre sa fie protejati impotriva acestui flagel care se poate oricand extinde daca nu ne mobilizam cu totii la timp pentru a-l stopa.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri