Directia de Probatiune din cadrul Ministerului Justitiei si Agentia Nationala Antidrog au reinnoit miercuri, 1 februarie 2012, protocolul de colaborare interinstitutionala care asigura continuitatea colaborarii dintre cele doua structuri, inceputa in anul 2006, cand a fost semnat primul parteneriat intre cele doua institutii.
Protocolul reglementeaza cadrul de cooperare dintre Directia de Probatiune si Agentia Nationala Antidrog in ceea ce priveste prevenirea consumului de droguri, evaluarea si asistenta persoanelor consumatoare de alcool, droguri ilicite si noi substante psihoactive, cunoscute sub denumirea de „etnobotanice”, si are o valabilitate de doi ani.
La nivel local, Agentia Nationala Antidrog si Directia de Probatiune colaboreaza prin centrele de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, respectiv prin intermediul serviciilor de probatiune. Modul concret de colaborare este stabilit printr-o metodologie de lucru care face parte integranta din protocol. Principalele arii comune de interventie vizeaza procesul de evaluare de catre serviciile de probatiune, la solicitarea organelor judiciare, a invinuitilor si inculpatilor consumatori de drog sau alcool. De asemenea, protocolul are in vedere si colaborarea dintre serviciile de probatiune si centrele de prevenire, evaluare si consiliere antidrog in ceea ce priveste facilitarea executarii de catre persoanele condamnate, aflate in evidenta serviciilor de probatiune a obligatiilor de a participa la anumite programe sau activitati adaptate nevoilor proprii, precum si de a se supune masurilor de control, tratament sau ingrijire in scopul dezintoxicarii.
In prezent, colaborarea dintre Directia de Probatiune din cadrul Ministerului Justitiei si Agentia Nationala Antidrog consta si in:
- dezvoltarea a 3 comunitati terapeutice in Penitenciarele Rahova, Jilava si Targsor destinate consumatorilor de droguri din sistemul penitenciar.
Proiectul este finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si este implementat alaturi de Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Justitiei si Politiei din Norvegia, Ministerul Sanatatii si Serviciilor Sociale din Norvegia, beneficiind si de participarea specialistilor din cadrul organizatiei Phoenix Haga.
- continuarea crearii sistemului national integrat de reabilitare a persoanelor consumatoare de droguri care au savarsit infractiuni.
Acest proiect este finantat din fonduri externe si reuneste mai multe institutii din Olanda si Romania (Serviciul de Probatiune Olandez si Centrul de ingrijire in adictii Maliebaan din Olanda, Institutul National al Magistraturii, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Administratia Nationala a Penitenciarelor).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<