Directia de Probatiune din cadrul Ministerului Justitiei si Agentia Nationala Antidrog au reinnoit miercuri, 1 februarie 2012, protocolul de colaborare interinstitutionala care asigura continuitatea colaborarii dintre cele doua structuri, inceputa in anul 2006, cand a fost semnat primul parteneriat intre cele doua institutii.
Protocolul reglementeaza cadrul de cooperare dintre Directia de Probatiune si Agentia Nationala Antidrog in ceea ce priveste prevenirea consumului de droguri, evaluarea si asistenta persoanelor consumatoare de alcool, droguri ilicite si noi substante psihoactive, cunoscute sub denumirea de „etnobotanice”, si are o valabilitate de doi ani.
La nivel local, Agentia Nationala Antidrog si Directia de Probatiune colaboreaza prin centrele de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, respectiv prin intermediul serviciilor de probatiune. Modul concret de colaborare este stabilit printr-o metodologie de lucru care face parte integranta din protocol. Principalele arii comune de interventie vizeaza procesul de evaluare de catre serviciile de probatiune, la solicitarea organelor judiciare, a invinuitilor si inculpatilor consumatori de drog sau alcool. De asemenea, protocolul are in vedere si colaborarea dintre serviciile de probatiune si centrele de prevenire, evaluare si consiliere antidrog in ceea ce priveste facilitarea executarii de catre persoanele condamnate, aflate in evidenta serviciilor de probatiune a obligatiilor de a participa la anumite programe sau activitati adaptate nevoilor proprii, precum si de a se supune masurilor de control, tratament sau ingrijire in scopul dezintoxicarii.
In prezent, colaborarea dintre Directia de Probatiune din cadrul Ministerului Justitiei si Agentia Nationala Antidrog consta si in:
- dezvoltarea a 3 comunitati terapeutice in Penitenciarele Rahova, Jilava si Targsor destinate consumatorilor de droguri din sistemul penitenciar.
Proiectul este finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si este implementat alaturi de Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Justitiei si Politiei din Norvegia, Ministerul Sanatatii si Serviciilor Sociale din Norvegia, beneficiind si de participarea specialistilor din cadrul organizatiei Phoenix Haga.
- continuarea crearii sistemului national integrat de reabilitare a persoanelor consumatoare de droguri care au savarsit infractiuni.
Acest proiect este finantat din fonduri externe si reuneste mai multe institutii din Olanda si Romania (Serviciul de Probatiune Olandez si Centrul de ingrijire in adictii Maliebaan din Olanda, Institutul National al Magistraturii, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Administratia Nationala a Penitenciarelor).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<