Consumul de alcool la volan se pedepseste indiferent de valoarea indicata de aparatul etilotest, daca aceasta nu este negativa. Este mai clar ca niciodata ca a bea si a conduce pe drumurile publice nu reprezinta o optiune. Iata, totusi, pedeapsa care se aplica in functie de alcoolemie si la ce ar trebui sa te astepti, daca esti prins cu alcool in aerul expirat in timp ce erai la volan.
In primul rand, Romania este un stat care si-a asumat toleranta zero pentru alcool la volan. Acest lucru inseamna ca orice valoare de alcool in aerul expirat de peste 0,00 g/l este sanctionata. A te urca baut/a la volan pune in pericol atat viata conducatorului auto si a pasagerilor sai, cat si a celorlalti participanti la trafic.
Codul rutier 2023 stabileste urmatoarele pedepse pentru cei care sunt prinsi cu alcoolemie pozitiva la volan: amenda contraventionala si amenda plus inchisoare.
Valorile intre 0.01 mg/l si 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1305 lei pana la 2900 lei si suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. In cazul unui accident rutier suspendarea fiind aplicata pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplica in aceste cazuri, testarea pentru redobandirea permisului ramanand insa obligatorie.
In cazul in care valoarea indicata de aparatul etilotest depaseste 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat, se vor recolta probe de sange in vederea determinarii alcoolemiei.
Este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau amenda conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului a carei valoare depaseste 0.80 mg/l alcool pur in sange.
Spre exemplu, o sticla de bere, un pahar de vin sau 200 de ml de tuica vor duce la amenda contraventionala si pierderea permisului timp de trei luni, in timp ce un pahar de coniac sau 400 ml de tuica inseamna inchisoare.
In al doilea rand, alcoolul consumat este rapid absorbit in sange. Acesta inrautateste starea fizica si psihica a celui care conduce si creste riscul producerii de accidente. Spre exemplu, la alcoolemia de:
Efectele alcoolului la volan, potrivit unei informari postate pe site-ul M.A.I.:
– 0,1g/l alcool pur in sange ( 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase)- incep sa apara tulburari de comportament care pot produce probleme in capacitatea de a conduce autovehiculul;
– 0,2 g/l alcool pur in sange ( 240 ml bere, 100 ml vin, 30 ml spirtoase) – se instaleaza dereglarea reflexelor si intarzierea timpului de franare;
– mai mult de 0,8g/l alcool pur in sange ( 960 ml bere, 400 ml vin, 120 ml spirtoase) – scade capacitatea de reactie si de manevrare a autovehiculului, se deregleaza raspunsul la stimulii optici si auditivi;
Psihologii avertizeaza ca, desi incetineste multe din functiile organismului, alcoolul duce la disparitia inhibitiilor, ceea ce determina deseori un comportament impulsiv si lipsa controlului, situatii care pot fi fatale soferului.
Finalmente, orice ai face... Nu te urca baut la volan! Chiar daca avem doar amenzi pentru o anumita limita a alcoolemiei, e important sa retinem ca, pe langa pericolele generate de consum, exista si un cazier rutier. Unele companii il solicita si vor putea vedea de ce ai fost sanctionat, lucru care ar putea pune in pericol obtinerea unui loc de munca nou.