UPDATE: Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care propune ca soferii care produc accidente rutiere grave, soldate cu pierderi de vieti omenesti, sa aiba permisul anulat pe viata, daca se constata ca s-au urcat la volan sub influenta alcoolului ori a drogurilor.
Initiatorii actului normativ sustin ca actuala legislatie este mult prea permisiva, iar statisticile alarmante privind consumul de alcool si droguri in randul soferilor sunt mediatizate doar atunci cand se petrec tragedii precum cea de la 2 Mai, ori cea din judetul Alba.
"Consider ca dincolo de o campanie temeinica de informare privind efectele extrem de nocive ale consumului de droguri si alcool, mai ales in randul tinerilor, (...) este obligatoriu sa inasprim legislatia si pedepsele pentru astfel de fapte. De aceea, pe langa propunerea legislativa prin care am propus inasprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenta bauturilor alcoolice sau droguri si provoaca accidente rutiere grave, soldate cu pierderi de vieti omenesti, propun si inasprirea Codului Rutier. Astfel, in cazul unui accident soldat cu pierderi de vieti omenesti, provocat de un sofer aflat sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativa propune anularea permisului conducatorului auto pe viata", sustine deputatul PNL Laurentiu Dan Loreanu, care se numara printre initiatorii proiectului de lege.
Concret, se doreste introducerea unui nou articol in cuprinsul Ordonantei de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel:
"Articol unic. Se introduce articolul 111, cu urmatorul cuprins:
Articolul 111. In cazul in care titularul permisului de conducere a comis fapta regasita in art. 192 alin. (1) din Codul Penal, savarsita in conditiile prevazute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viata."
Recent, la Senat a fost depusa o alta
propunere legislativa de modificare a OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, in sensul inaspririi sanctiunilor in cazul soferilor prinsi drogati sau bauti la volan. Printre prevederi se numara inclusiv confiscarea masinii. Detalii
AICI!
Propunerea legislativa pentru modificarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost transmisa Camerei Deputatilor pentru dezbatere, in calitate de for decizional in acest caz. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.