In lipsa unei autorizatii de a transporta persoane cu ajutorul autoturismelor, persoanele implicate in aceasta activitate vor fi amendate, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de Guvern.
Prin Proiectul de lege adoptat pe data de 26 august se vizeaza modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.
"...in ultima perioada de timp se constataexistenta unor practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local cat si transportul judetean de persoane, aceste practici ilicite determinand efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere.", se precizeaza in
nota de fundamentare a proiectului.
"Prin promovarea acestui act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor Legii nr.38/2003.", se mai arata in cadrul instrumentului de motivare.
Mai mult, prin aceasta masura se doreste eliminarea efectelor negative majore asupra activitatii economice a intreprindelor autorizate, eliminarea efectelor create asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier neautorizate desfasurate de catre persoaneel fizice sau juridice.
In acelasi timp, proiectul urmareste eliminarea riscurilor cu privire la siguranta circulatiei rutiere si eliminarea concurentei neloiale pe piata transportului rutier de persoane care nu detin autorizatie pentru utilizarea autoturismelor in acest scop.
Textul proiectului poate fi consultat aici
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<