In lipsa unei autorizatii de a transporta persoane cu ajutorul autoturismelor, persoanele implicate in aceasta activitate vor fi amendate, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de Guvern.
Prin Proiectul de lege adoptat pe data de 26 august se vizeaza modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.
"...in ultima perioada de timp se constataexistenta unor practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local cat si transportul judetean de persoane, aceste practici ilicite determinand efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere.", se precizeaza in
nota de fundamentare a proiectului.
"Prin promovarea acestui act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor Legii nr.38/2003.", se mai arata in cadrul instrumentului de motivare.
Mai mult, prin aceasta masura se doreste eliminarea efectelor negative majore asupra activitatii economice a intreprindelor autorizate, eliminarea efectelor create asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier neautorizate desfasurate de catre persoaneel fizice sau juridice.
In acelasi timp, proiectul urmareste eliminarea riscurilor cu privire la siguranta circulatiei rutiere si eliminarea concurentei neloiale pe piata transportului rutier de persoane care nu detin autorizatie pentru utilizarea autoturismelor in acest scop.
Textul proiectului poate fi consultat aici
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<