In lipsa unei autorizatii de a transporta persoane cu ajutorul autoturismelor, persoanele implicate in aceasta activitate vor fi amendate, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de Guvern.
Prin Proiectul de lege adoptat pe data de 26 august se vizeaza modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.
"...in ultima perioada de timp se constataexistenta unor practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local cat si transportul judetean de persoane, aceste practici ilicite determinand efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere.", se precizeaza in
nota de fundamentare a proiectului.
"Prin promovarea acestui act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor Legii nr.38/2003.", se mai arata in cadrul instrumentului de motivare.
Mai mult, prin aceasta masura se doreste eliminarea efectelor negative majore asupra activitatii economice a intreprindelor autorizate, eliminarea efectelor create asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier neautorizate desfasurate de catre persoaneel fizice sau juridice.
In acelasi timp, proiectul urmareste eliminarea riscurilor cu privire la siguranta circulatiei rutiere si eliminarea concurentei neloiale pe piata transportului rutier de persoane care nu detin autorizatie pentru utilizarea autoturismelor in acest scop.
Textul proiectului poate fi consultat aici
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<