O noua lege urmareste ca amenzile uriase aplicate populatiei si afacerilor in starea de urgenta sa fie anulate. In esenta, procesele verbale vor fi declarate nule.
Odata cu starea de urgenta, au venit o serie de sanctiuni destul de piperate. Curtea Constitutionala, insa, a decis ca acestea nu respecta Legea Fundamentala. Toata amenzile, asadar, au devenit nelegale si nu mai reprezentau niciun fel de putere contraventionala.
CCR a admis in 2020 o sesizare facuta de Avocatul Poporului si a decis ca t
oate amenzile date dupa 31 martie sunt neconstitutionale. Anularea lor putea fi facuta, insa, doar in instanta. Acest procedeu insemna timp, iar in unele cazuri chiar si bani irositi.
De-a lungul starii de urgenta au fost amendate aproximativ 300.000 de persoane. Daca fiecare roman sanctionat ar fi intentat proces, atunci instantele ar fi fost extrem de aglomerate.
Acum o lege urmareste ca sactiunile aplicate sa fie anulate in integralitate si cele deja achitate sa fie restituite in baza unei cereri.
Actul mentionat prevede ca faptele sanctionate cu amenda cuprinse in
Decretul prezidential nr. 195/2020 nu se mai sanctioneaza, iar procesele verbale se declara nule prin lege.
Pe langa posibilitatea ca cei care au platit amenzile sa le poata recupera, propunerea mai include si prevederea ca cele neplatite "nu vor mai fi date in debit". Pe scurt, nu se va incepe executarea silita pentru neachitare.
Conform legii, cei care n-au platit nu vor avea nicio obligatie de achita.
E demn de mentionat faptul ca un astfel de proiect de lege deja exista in dezbatere si a trecut deja de Senat, urmand a fi validat si de Camera Deputatilor. Acesta a primit si un punct de vedere de la Guvern, asadar tot ce mai trebuie facut este sa se prezinte raportul comisiei sesizate in fond in plenul Camerei. Mai multe puteti afla aici:
Amenzile din starea de urgenta, anulate din oficiu.
Asadar, noul proiect initiat la Senat prin care amenzile uriase date in starea de urgenta sunt anulate prin lege ar putea fi oprit chiar inainte de a ajunge in plenul Senatului pentru dezbatere.
Ramane, totusi, de vazut ce sa va intampla cu
initiativa.