CCR a decis miercuri ca toate amenzile date dupa 31 martie 2020 privind nerespectarea Ordonantelor Militare sunt neconstitutionale. Romanii care au primit contraventia pot cere anularea doar in instanta.
Sesizarea Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost admisa partial de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Judecatorii au aratat ca OUG nr. 36/2020 nu este suficient de previzibila, iar criteriile clare privind stabilirea cuantumului nu exista. Fortele de ordine decid ce suma aplica, in functie de evaluarea lor personala.
Daca ati fost amendat pe durata starii de urgenta, dar numai dupa data de 31 martie 2020, puteti obtine anularea doar in instanta. Nu exista o procedura judiciara valabila care sa duca la automatizarea acestor tip de decizii.
Renate Weber a declarat ca daca asa va arata decizia, nu este ceea ce astepta fiindca instantele vor fi foarte aglomerate. "Instantele noastre, care si asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese", a declarat Renate Weber.
Si Augustin Zegrean, fostul presedinte al CCR, a declarat la Digi 24, ca se astepta la aceasta decizie deoarece prevederile pentru modul in care se dau amenzile, in special cuantumul acestora, erau neclare.
Amenzile pentru lipsa declaratiei pe propria raspundere si pentru nerespectarea ordonantelor militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse intre 2.000 de lei si 20.000 de lei, fata de valorile initiale, cuprinse intre 100 si 5.000 de lei. In acelasi timp, amenda minima pentru persoanele juridice care nu respecta ordonantele militare a crescut de la 1.000 de lei, cat era pana la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice ramane stabilit la 70.000 de lei.
Avocatul Poporului atragea atentia acum cateva zile persoanelor care au fost amendate si care doresc sa invoce neconstitutionalitatea actului normativ ca, pentru a produce efecte juridice in fiecare caz individual, este necesar ca exceptia de neconstitutionalitate privind actul normativ de incriminare sa fie ridicata in fata instantei, in cadrul procesului avand ca obiect contestarea procesului-verbal de contraventie.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Numai in aceasta situatie, o eventuala decizie de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate a actului normativ profita contravenientului persoana fizica sau juridica, in sensul de a beneficia ulterior de calea de atac a revizuirii, in ipoteza finalizarii solutionarii dosarului in fond si in caile de atac ordinare.
Decizia de constatare a neconstitutionalitatii reprezinta temei al revizuirii pentru partea care a invocat-o si doar in cauza in care a fost invocata respectiva exceptie de neconstitutionalitate", adauga Avocatul Poporului.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri