Senatul Romaniei a votat marti ca amenzile aplicate cetatenilor romani si afacerilor sa fie anulate din oficiu.
Proiectul de lege initiat de Pro Romania, UDMR si ALDE a primit unda verde de la Senat pentru a trece mai departe in procedura parlamentara. Astfel, in calitate de prima camera sesizata, Senatul a fost de acord cu propunerea ca amenzile din starea de urgenta sa fie anulate din oficiu.
Va reamintim, insa, ca decizia prin care toate amenzile aplicate pe durata starii de urgenta au fost lovite de nulitate apartine Curtii Constitutionale a Romaniei. Magistratii au aratat ca toate sanctiunile date dupa data de 31 martie sunt neconstitutionale, adica nu sunt valabile. Anularea lor, insa, poate fi facuta doar in instanta. Detalii suplimentare gasiti AICI.
Proiectul de lege a fost dezbatut si adoptat in procedura de urgenta, insa pentru a trece de Senat a fost nevoie de aproximativ o luna. Actul merge acum in Camera Deputatilor, for decizional.
Conform prevederilor adoptate marti de Senat, "procesele verbale de contraventie emise in temeiul art. 29 din OUG nr. 1/1999 se declara nule".
Acelasi proiect de act normativ prevede ca amenzile achitate deja vor fi returnate catre cei sanctionati, insa acest lucru va fi facut in baza unei cereri.
Romanii care n-au platit amenzile din starea de urgenta nu vor mai trebui sa le achite, daca initiativa va intra in vigoare.
Exceptati de la aceasta facilitate sunt cei care au incalcat regulile cu privire la masurile de izolare la domiciliu si carantina, precum si cei care au tulburat ordinea si linistea publica.
Ministerul Finantelor Publice se va ocupa de restituirea amenzilor neconstitutionale deja incasate.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Atentie! Este important sa retinem ca informatiile de mai sus nu se aplica inca. Actul de-abia a trecut de Senat, insa mai sunt cativa pasi de realizat pana la intrarea oficiala in vigoare.
Proiectul celor 3 formatiuni politice va trebui acum adoptat si de deputati, dupa care va trebui promulgat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial.
Ramane de vazut cum va evolua propunerea in cadrul parcursului parlamentar. Retinem, totodata, ca exista si varianta controlului de constitutionalitate.
Vom urmari evolutia proiectului si vom reveni cu actualizari!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE