Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat planul pentru Stategia Nationala de Aparare 2020-2024 impreuna cu Carta Alba a Apararii.
o prioritate strategica a Planului de implementare vizeaza asigurarea cadrului legal adaptat, incluzand revizuirea legislatiei care vizeaza organizarea si functionarea principalelor institutii cu atributii si responsabilitati in ceea ce priveste securitatea nationala, inclusiv Legea de organizare si functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, si continuand cu domenii dinamice si cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare moderna, precum managementul crizelor sau securitatea si apararea cibernetica. Astfel, va fi asigurata eficientizarea si modernizarea institutiilor publice, pentru ca acestea sa raspunda mai bine sarcinilor ce le revin si, totodata, sa fie mai aproape de nevoile cetatenilor, a explicat Administratia Prezidentiala.
O alta prioritate consta in monitorizarea elaborarii strategiilor, planurilor de actiune si a altor documente programatice de nivel sectorial sau departamental, elaborate de institutiile publice cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii nationale, conform propriilor nevoi, in conformitate cu Programul de guvernare, legislatia in vigoare si Hotararile CSAT.
Procesul de elaborare a Planului de implementare a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020 - 2024 a inclus si consultarea institutiilor cu atributii si responsabilitati directe sau adiacente in domeniul securitatii nationale a Romaniei si a fost coordonat de catre Departamentul Securitatii Nationale din Administratia Prezidentiala.
Conform comunicatului Administratiei Prezidentiale, Analiza strategica a apararii fundamenteaza o noua conceptie de organizare, incadrare, dotare si instruire a Armatei Romaniei, care sa prevada ca obiectiv fundamental crearea conditiilor de indeplinire a misiunilor constitutionale.
"Aceasta are ca scop determinarea structurii si a directiilor de dezvoltare a capabilitatilor pana in anul 2040", se precizeaza in comunicat.
Documentul prevede trei etape, cu obiective masurabile, pentru a asigura continuitatea si coerenta procesului, dar si adaptarea la evolutiile viitoare: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026; implementarea noilor tehnologii si reorganizarea Armatei Romaniei pentru actiune multi-domeniu (2032); finalizarea Programului Armata 2040. La finalul fiecarei etape, vor fi analizate obiectivele atinse, precum si validitatea si viabilitatea planurilor viitoare, urmand a fi facute modificarile necesare.
"Analiza strategica a apararii s-a derulat printr-o abordare interdepartamentala si interinstitutionala, intr-o perioada in care provocarile la adresa securitatii si apararii au capatat noi valente, iar procesele de planificare strategica initiate acum vor influenta securitatea si apararea regionala in urmatoarele decenii - consolidarea capabilitatilor militare ale Federatiei Ruse in regiunea Marii Negre, desfasurarea procesului de reflectie strategica la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii si adaptarea posturii Aliantei, initierea procesului de relocare a unor forte SUA in Europa, toate suprapuse peste efectele pandemiei de COVID-19", se arata in comunicatul citat.
Potrivit acestuia, pentru realizarea noii structuri de forte, sistemul militar va parcurge un proces etapizat de schimbari profunde. Armata 2040 va fi o structura de forte flexibila, multi-domeniu, cu un spectru larg de capabilitati specifice secolului XXI, indica Administratia Prezidentiala.
Carta Alba a Apararii este un document care permite implementarea obiectivelor de aparare stabilite prin Programul de guvernare, pentru asigurarea securitatii cetatenilor si apararea teritoriului, a valorilor si a intereselor nationale, subliniaza sursa citata.
Totodata, Carta Alba a Apararii fundamenteaza Strategia militara si Directiva de planificare a apararii si este conceputa intr-o noua paradigma strategica, avand ca scop final consolidarea posturii de aparare si descurajare, in baza a cinci elemente esentiale: capabilitati de inalta tehnologie; o resursa umana inalt educata si foarte bine instruita; o puternica industrie de aparare autohtona; dezvoltarea unei culturi institutionale centrata pe cunoastere si inovatie; rezilienta.
In finalul sedintei, care a avut loc in sistem videoconferinta, membrii CSAT au analizat si aprobat evaluarea privind riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale prognozate pentru anul 2021.