Proiectul initiat de Liviu Dragnea prin care se declasifica Hotararea CSAT nr. 17/2005 a primit unda verde in Senat.
Senatul Romaniei a adoptat proiectul de lege initiat de liderii Puterii, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, care va declasifica Hotararea CSAT nr. 17/2005 si toate planurile de cooperare realizate intre DNA si SRI in baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale.
Prevederea care include desecretizarea planurilor de cooperare dintre DNA si SRI nu exista in proiectul initial, insa a fost inclus ca amendament de fostul presedinte Traian Basescu, in mandatul caruia Hotarare CSAT nr 17/2005 a fost adoptata. Tot in acea perioada a fost si Tariceanu vicepresedinte al CSAT pentru ca ocupa functia de prim-ministru.
Nota! Proiectul de lege in forma adoptata de Senat poate fi descarcat dand click AICI!
"Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea 182/2002 (…) se declasifica Hotararea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si toate documentele care contin informatii clasificate avand ca temei Hotararea. La data intrarii in vigoare a prezentei legi, documentele sunt declasficiate de drept, fara a mai fi necesara o alta procedura.
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi inceteaza efectele juridice ale documentelor prevazute la art. 1.
Persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevazute la articolul 1 au posibilitatea, in termen de trei ani (in forma initiala termenul era de 6 luni - n.r.) de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sa se adreseze instantelor competente pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit.
Cauzele in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, in perioada de existenta a documentelor prevazute la articolul 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei Instante care a solutionat fondul cauzei.
De la intrarea in vigoare a prezentei legi se desecretizeaza de indata toate planurile de cooperare realizate intre DNA si SRI in baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr. 003064 din 04.02.2009."
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
250 Modele Fise de Post
Cartea verde a contabilitatii
Portal Codul Muncii
Pe scurt, toate sentintele definitive date in baza probelor administrate in baza hotararii mai sus mentionata vor fi supuse revizuirii, daca initiativa legislativa a liderilor Puterii va fi publicata in Monitorul Oficial.
Proiectul merge in Camera Deputatilor pentru a primi votul final din Parlament. Actul va ajunge apoi la presedintele Iohannis pentru promulgare, daca deputatii vor vota favorabil, lucru care este asteptat de toata lumea.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri