HOTARARE nr. 852 din 14 decembrie 2013 privind modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.33 din 16 ianuarie 2014.
In cadrul hotararii se introduce o noua subsectiune, dupa articolul 91, privind activitatea de curator special:
Dupa articolul 91 se introduce o noua subsectiune, subsectiunea a 2^1-a, cuprinzand articolul 91^1, cu urmatorul cuprins:
"SUBSECTIUNEA a 2^1-a
Activitatea de curator special
Art. 91^1. - (1) Avocatul poate indeplini activitatea de curator special, in conditiile legii. In cadrul activitatii judiciare, in indeplinirea acestei sarcini, avocatul are toate drepturile si obligatiile reprezentatului legal.
(2) Dispozitiile art. 108-119 se aplica in mod corespunzator si avocatului care indeplineste functia de curator special.
(3) Fiecare barou organizeaza un Registru al avocatilor care pot fi desemnati de instantele judecatoresti, in conditiile legii, in calitate de curatori speciali, in care sunt inregistrati toti avocatii care au consimtit sa indeplineasca activitatea de curator special. U.N.B.R. centralizeaza registrele barourilor si tine evidenta Registrului national al avocatilor care pot fi desemnati de instantele judecatoresti, in conditiile legii, in calitate de curatori speciali. Dispozitiile art. 161 si 162 se aplica in mod corespunzator.
(4) Avocatului desemnat i se vor comunica de catre decan instiintarea de numire, precum si copia incheierii prin care a fost numit curator special. Dispozitiile art. 153 alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator.
(5) Plata remuneratiei pentru activitatea de curatela care se suporta din bugetul statului se efectueaza numai prin barou. Sumele destinate platii remuneratiilor pentru activitatea de curatela, stabilite prin incheierea instantei, se vireaza intr-un cont distinct deschis de fiecare barou. Baroul va comunica instantei detaliile contului bancar aflat la dispozitia sa in vederea platii sumelor stabilite prin incheiere cu titlul de remuneratie a curatorului special. Dispozitiile art. 85 alin. (3) din Lege se aplica in mod corespunzator. Respectarea de catre barouri a destinatiei acestor fonduri este supusa si controlului U.N.B.R."
Cititi aici integral continutul Hotararii nr. 852 din 14 decembrie 2013 privind modificarea si completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<