Traficul rutier devine tot mai aglomerat, iar gestionarea eficienta a fluxului de trafic trebuie sa fie o prioritate, pentru prevenirea accidentelor si reducerea timpului de calatorie, in special in marile orase. In acest sens, la Senat a fost depus un proiect de lege care reglementeaza „regula fermoarului”, o tehnica de integrare alternativa a vehiculelor intr-o banda de circulatie ingustata.
Propunerea legislativa vizeaza includerea acestei reguli in OUG nr. 195/2002 -
Codul rutier transformand-o dintr-o practica de conducere defensiva intr-o regula oficiala de circulatie.
Aceasta regula, folosita deja in alte tari europene, presupune integrarea alternativa a vehiculelor din benzile care se ingusteaza, reducand astfel ambuteiajele si imbunatatind fluenta traficului.
Initiatorii proiectului de lege cer ca nerespectarea acestei reguli sa fie sanctionata contraventional, dar nu va fi considerata o infractiune grava.
"Incadrarea in cea mai blanda clasa de sanctiuni reflecta in mod echilibrat necesitatea de a incuraja respectarea acesteia, fara a impune sanctiuni disproportionate. Aceasta abordare va contribui la o mai buna acceptare a noii reguli de catre conducatorii auto si la imbunatatrea fluentei traficului, fara a introduce masuri punitive excesive", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Regula fermoarului, cunoscuta si sub denumirea de „procedura fermoarului", presupune ca atunci cand circulatia se desfasoara pe doua sau mai multe benzi pe sens, iar o banda de circulatie se inchide ori este blocata din orice motive, soferii din banda care se termina trebuie sa se integreze alternativ cu vehiculele din banda alaturata.
Aceasta inseamna ca un vehicul din banda care se inchide se va integra, urmat de un vehicul din banda alaturata si asa mai departe.
Regula fermoarului vizeaza fluidizarea traficului in zonele in care doua benzi se ingusteaza intr-una singura, prin alternarea intrarii vehiculelor de pe fiecare banda, ca intr-un fermoar.
Datorita avantajelor acesteia, regula fermoarului este deja implementata in legislatia rutiera din Germania, Austria, Elvetia, Olanda, Slovacia. In contextul in care provocarile de trafic devin tot mai acute, reglementarea clara a comportamentului soferilor devine o necesitate. Implementarea legislativa a acestei reguli, va contribui la reducerea congestiei, prevenirea accidentelor si va face ca traficul sa se desfasoare mai fluent in situatii de ingustare a benzilor, se mai arata in expunerea de motive.
[PROIECT] LEGE pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
Consilier - Codul Muncii va ofera solutii de actualitate Daca doriti sa Rezolvati mai usor problemele de serviciu Luati rapid decizii corecte si avantajoase Aveti singuranta aplicarii corecte a legislatiei Reduceti cu cel putin 75 timpul de rezolvare a unei probleme Evitati conflictele de munca folosind argumente legale Consilier Codul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Articol unic. - Ordonanta de urgenta a Guvemului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr.670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 42, dupa alineatul (1), se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins:
„(2) Atunci cand, pe drumurile cu mai multe benzi de circulatie pe sens, circulatia pe una dintre benzi nu poate fi continuata din cauza unui obstacol, unei ingustari a drumului sau din orice alte motive, conducatorii vehiculelor de pe banda adiacenta sunt obligati sa permita, alternativ, vehiculelor de pe banda afectata sa se incadreze pe banda adiacenta."
2. La articolul 99, dupa punctul 18 se introduce un nou punct, pct. 19, cu urmatorul cuprins:
„19. nerespectarea dispozitiilor art. 42 alin.(2);"
3. Punctul 16 al articolului 101, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„16. nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi, cu exceptia cazului prevazut la art. 99 pct. 19; "
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Romaniei. Ulterior, textul sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Deputatul USR Mihai Botez: „In tarile civilizate se numeste «regula fermoarului» si are rolul de a fluidiza traficul. In Romania functioneaza acum mai mult ca o regula de bun simt, informala, dar cred ca, daca o vom introduce in lege si daca o popularizam, ne va face viata mai usoara in trafic”.
Senatorul USR Aurel Oprinoiu: „Traficul devine tot mai aglomerat, iar blocajele cauzate de lipsa de disciplina si de reguli clare ne afecteaza pe toti. Pentru a contura cat mai bine aceasta propunere, ne-am consultat cu specialisti si alti buni cunoscatori ai problemelor din traficul rutier, precum Titi Aur, a carui expertiza in domeniu este cunoscuta de un public larg”.