In urma semnalarilor unei lacune in legislatie de catre CCR si ICCJ, parlamentarii au adoptat un set nou de pedepse pentru cei care conduc tractoare agricole sau forestiere pe drumurile publice fara permis de conducere valid si valabil.
Codul Penal adoptat ieri pe repede inainte de catre Parlament prevede, printre altele, si pedepsirea celor care conduc tractoare agricole sau forestiere pe drumurile publice fara a avea un permis de conducere valabil.
Vorbim, concret, atat de tractoare agricole, cat si de cele forestiere. Astfel, pentru ca mai multe texte din legislatia penala privind conducerea pe drumurile publice scapa din vedere tractoarele, Codul penal va fi modificat in felul urmator: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tractor agricol sau forestier, ori a unui tramvai, tren precum si a oricarui alt vehicul echipat cu motor de propulsie de catre o persoana care nu poseda permis de conducere corespunzator se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani”.
In plus, proiectul de lege prevede si alte modificari in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice, printre care:
- conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu motor de propulsie sau cu tractiune animala de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori se afla sub influenta unor substante psihoactive se va pedepsi cu inchisoare de la unu la cinci ani sau cu amenda;
- refuzul ori sustragerea conducatorului auto aflat in procesul de instruire sau a examinatorului de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani; cu aceeasi pedeapsa se va sanctiona si persoana care consuma bauturi alcoolice ori substante psihoactive dupa evenimentul de trafic rutier pana la prelevarea mostrelor biologice;
- fapta conducatorului de vehicul sau a instructorului auto - aflat in procesul de instruire - de a consuma alcool, produse ori substante stupefiante, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau ranirea mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice se va pedepsi cu inchisoare de la unu la cinci ani.
Atentie! Proiectul de lege nu este in vigoare. Pentru a se aplica este nevoie de promulgarea sa de catre Presedinte si publicarea in Monitorul Oficial. Momentan stim deja ca Opozitia a anuntat contestarea Codului Penal modificat la CCR, iar Presedintele Iohannis a sustinut o declaratie prin care spune explicit ca nu este de acord cu ceea ce a votat Parlamentul. Totodata, si Comisia Europeana a emis un punct de vedere cu privire la ultimele noutati legislative din tara noastra.
S-ar putea sa te intereseze si: Codul Rutier actualizat la zi in format .PDF!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<