In cadrul transmisiunii Radio Juridic din data 19.06.2012 au fost continuate discutiile din saptamana precedenta pe marginea
noului Cod civil si a noului Cod de procedura civila.
La
emisiunea “In vizorul legii” invitata a fost
doamna av. Roxana Bran care a continuat discutia despre
Codul de procedura civila ce urmeaza sa intre in vigoare – modificarile aduse de acesta in raportul cu vechile prevederi din materia procesualului civil prin Legea nr. 76/2012.
Pe parcursul emisiunii am analizat
cum se realizeaza procedura in prima instanta.
Astfel am discutat la inceput despre
sesizarea instantei de judecata, mai exact despre rolul mult mai activ atribuit judecatorilor, despre depunerea efectiva a cererii de judecata si despre modul de fixare a primului termen de judecata in raport cu noile dispozitii legale.
Am continuat dezbaterile vorbind despre modalitatea si termenul de depunere a intampinarii, precum si aspecte legate de cererea reconventionala punctand diferentele dintre vechile si noile reglementari.
In ultima parte a emisiunii am dezbatut
sectiunea a doua a judecatii in prima instanta, si anume cercetarea procesului.
Au fost evidentiate
noutatile aduse de Legea nr. 76/2012 in legatura cu estimarea duratei cercetarii, si admisibilitatea probelor in special inscrisurile sub semnatura privata si proba cu martori.
In cadrul emisiunii
“In opinia specialistului” invitatul nostru
domnul av. Andrei Andronic a imbinat aspectele de teorie cu spete din portofoliul personal realizand astfel o intrepatrundere a teoriei cu practica, discutia a vizat
solutiile practice in aplicarea noului Cod civil.
Discutia a punctat, in special,
regulile generale in materia contractelor incepand cu aspecte legate de buna credinta si expunerea diferitelor tipuri de contracte.
Pe parcursul emisiunii, pe adresa redactiei, au fost adresate o serie de intrebari, de catre ascultatorii nostri, ce priveau problemele cu care se confruntau acestia.
Toate aceste intrebari au primit un raspuns din partea domnului avocat, care a prezentat aspectele teoretice aferente cazurilor, cat si situatii asemanatoare si rezolvarea acestora.
Au fost prezentate
reguli de baza privind incheierea contractelor, aspecte privind
capacitatea de a contracta, consimtamantul si viciile de consimtamant, dar si obiectul si cauza unui contract.
In finalul emisiunii au fost prezentate
cazurile de nulitate ce se intalnesc in materie contractuala.
Discutiile purtate in cadrul emisiunilor au vizat aspecte practice raportate la modificarile aduse de Codul civil si impactul acestora in practica avocatiala.
Nu uitati ca, in fiecare marti de la 11.00, va asteptam pe
Radio juridic pentru a asculta impreuna
emisiunea “In opinia specialistului”!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<