Statul roman va achita avansul cerut de banci prin programele (Noua Casa/Prima Casa/O familie, o casa/creditare directa) care garanteaza vanzarea de locuinte catre tineri ce nu au economii suficiente pentru contractarea unui credit in acest sens.
Tinerii romani isi vor putea cumpara case fara sa mai fie nevoiti sa achite un avans urias. Nu vor mai fi necesare economii si timpi de asteptare indelungati, intrucat statul va face aceasta plata. Iata cum e gandit mecanismul care faciliteaza accesul la cumpararea de locuinte noi.
Parlamentarii vor sa infiinteze Fondul de Solidaritate "Locuinte pentru tinerii romani" in care se vor varsa anual sumele necesare pentru a acoperi cererile depuse de cei care vor o casa noua si nu au de unde sa plateasca avansul necesar pentru incheierea contractului de credit care va fi folosit pentru finantarea achizitiei.
"Articolul 49 din
Constitutia Romaniei da contur unui drept-sinteza, potrivit caruia copiii si tinerii constituie marele potential uman de azi, dar si de maine, ai societatii, ei fiind continuitatea si viitorul. Acestui drept ii corespunde obligatia statului de a le asigura copiilor si tinerilor conditiile necesare dezvoltarii armonioase a aptitudinilor lor fizice si intelectuale. In momentul elaborarii Constitutiei, redactarea alin. (1) al art. 47 a insemnat nu numai statuarea unei directii de actiune a statului, obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, ci si afirmarea unui drept fundamental cetatenesc, inserat, mai tarziu, in catalogul dreptului si libertatilor fundamentale ale omului.
(...)
Se considera, totodata, ca un nou drept al omului este dreptul la un nivel de viata decent. Notiunea de nivel de viata decent include, ca un minimum, pe langa dreptul la alimentatie si imbracaminte, si dreptul la o locuinta satisfacatoare", explica in favoarea propunerii legislative initiatorii.
Acestia argumenteaza ca Fondul de Solidaritate "Locuinte pentru tinerii romani" are menirea de a sustine tinerele familii aflate la inceput de drum si urmareste incurajarea cresterii natalitatii, pe langa stimularea tinerilor de a ramane in tara.
Programul de finantare a avansului necesar achizitionarii unei locuinte se adreseaza tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obtinerii creditului si va fi destinat acelor persoane care indeplinesc conditiile de creditare presupuse de programele de finantare de tip "Prima casa" sau pe cele presupuse de creditarea directa, prin banca.
Bugetul integral al Fondului de Solidaritate "Locuinte pentru tinerii romani" va fi asigurat de sectorul privat, mai exact de societatile comerciale profitabile care au obtinut mai mult de 1.000.000 lei. Aceasta cheltuiala este deductibila. Firmele care trec de acest prag vor transfera catre Fond 1% din valoarea totala a profitului. Alesii au calculat si au aratat ca in 2020 firmele au obtinut un profit de peste 25 de miliarde de euro, asadar bugetul integral al Fondului ar urma sa fie in jur de 250.000.000 euro/an.
Suma maxima ce va putea fi obtinuta prin acest program va fi de 15.000 de euro, dar nu mai mult de 15% din pretul imobilului pentru care s-a incheiat contract. Avansul se achita in contul vanzatorului odata ce
contractul de vanzare-cumparare va fi autentificat.
Conform art. 3 din proiectul de lege, Fondul de Solidaritate "Locuinte pentru tinerii romani" va fi administrat si gestionat de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei.
Avans achitat de stat pentru o locuinta noua - conditiile
Plata acestei sume necesare incheierii contractului de credit se va face doar dupa ce sunt verificate cateva criterii esentiale, dupa cum urmeaza:
- acordul bancii cu privire la acceptarea incheierii contractului de credit;
- dovada casatoriei (certificat);
- alte documente solicitate care vor fi stabilite prin Normele de aplicare.
Existenta unui copil, a unei sarcine in evolutie sau inceperea unei proceduri de adoptie reprezinta
avantaje care vor duce la departajare in situatia in care Fondul inregistreaza prea multe cereri.
In plus, solicitarea de a obtine acest avans platit de stat facuta de catre medici, profesori, zootehnisti, agronomi si preoti va primi punctaj suplimentar ce va ajuta la departajare.
Atentie! Pentru a beneficia de aceasta facilitate trebuie sa aveti maximum 35 de ani la data aplicarii.
"In acest fel, apreciem ca vom contribui atat la "intinerirea" localitatilor din mediul rural, la asigurarea unor conditii mai atractive pentru specialistii aflati la inceput de cariera, cat si la revigorarea activitatilor agricole in fermele familiale, multe dintre aceste fiind abandonate din cauza lipsei fortei de munca sau a fortei de munca imbatranite", mai precizeaza semnatarii proiectului.
Finantarea prin Fondul de Solidaritate "Locuinte pentru tinerii romani" se va face pentru locuinte noi, pentru cele deja construite, care indeplinesc conditiile legale, si pentru construirea de noi locuinte, in conditiile legii.
Sumele obtinute de la Fondul de Solidaritate "Locuinte pentru tinerii romani"
vor fi returnate Fondului, esalonat, in 10 ani, incepand cu anul 6 de la obtinerea lor, in rate lunare egale, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depasi 1/3 din veniturile familiei. Sumele reprezentand avans pentru achizitie locuinta nu vor fi purtatoare de dobanzi.
Daca se doreste vanzarea imobilului pentru care statul a achitat avansul solicitat de banci, atunci suma ramasa neachitata catre Fond va fi returnata integral la data perfectarii actelor de vanzare-cumparare.
---
Rentrop&Straton, impreuna cu echipa sa de experti in domeniul juridic, va ofera acum lucrarea pe suport USB (stick), asteptata de toata comunitatea juridica:
147 modele de contracte civile si acte comerciale in conformitate cu Noul Cod civil
Instrumentul de lucru indispensabil activitatii dvs. de zi cu zi va pune la indemana, cu doar 1 singur click,
forma corecta a contractului de care aveti nevoie:
- gata completata, cuprinzand prevederi si mentiuni importante, toate clauzele care sustin interesele clientului, precum si alte aspecte vitale in cazul unui litigiu;
- in format pdf, usor de transpus in Word - forma editabila, gata doar de persoanlizat, printat si semnat;
- in deplina concordanta cu Noul Cod civil si cerintele GDPR.
---
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Procedura de urgenta nu a fost aprobata.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat.
In favoarea acestei initiative au semnat: Oprea Stefan-Radu, Sibinescu Ionut, Baisanu Stefan-Alexandru, Bucura-Oprescu Simona, Cataniciu Steluta-Gustica, Durbaca Eugen, Gavrilescu Gratiela Leocadia, Gerea Andrei Dominic, Itu Cornel, Nicolae Andrei, Otesanu Daniela, Velcea Nicolae.
Finalmente, retinem ca prevederile de mai sus nu se afla in vigoare. Ele vor trebuie dezbatute si votate de senatori, de deputati, promulgate de presedinte si publicate in Monitorul Oficial pentru a fi valabile. Apoi vor trebui elaborate Normele de aplicare.
Urmarim evolutia
proiectului de lege si revenim cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.