Recent a fost lansat de catre Ministerul Justitiei in dezbatere publica proiectul de OUG care prevede ca un detinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsa indiferent de numarul de lucrari stiintifice elaborate. Prin OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal se avanseaza urmatoarele solutii, amintite de Costelgilca.ro:
1. Modificarea articolului 96 alineatul (1), litera f) in sensul ca, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau a inventiilor realizate.
2. Introducerea unui nou articol - art. 96. Procedura elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, prin care sa fie reglementate urmatoarele:
Stabilirea expresa a institutiilor competente sa stabileasca brevetarea inventiilor si caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti, precum si precizarea expresa ca lucrarile stiintifice se pot realiza in domeniile si specializarile universitare stabilite prin Hotarârea Guvernului nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare si a structurii institutiilor de invatamânt superior pentru anul universitar 2016 – 2017, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016. Procedura ar presupune ca lucrarile persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv in domeniile pentru care sunt organizate studii universitare in România, sa fie evaluate din perspectiva caracterului stiintific de catre 3 evaluatori independenti, potrivit dreptului comun in materie si anume, de catre Consiliul National al Cercetarii stiintifice, cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea invatamântului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii.
Excluderea posibilitatii ca un detinut sa desfasoare in paralel, in cuprinsul aceluiasi interval orar, activitati cuantificate ca fiind dedicate elaborarii unei lucrari stiintifice sau a unei inventii si activitati lucrative, precum si impunerea limitei prevazute de legislatia muncii in prestarea de activitati lucrative.
Reglementarea situatiei elaborarii unor lucrari sau inventii in coautorat, in sensul repartizarii proportionale a zilelor câstig prin raportare la numarul de autori, precum precizarea faptului ca o noua solicitare privind elaborarea unei lucrari stiintifice sau inventii se poate formula doar dupa finalizarea lucrarii anterioare.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Avand in vedere faptul ca textele cuprinse in legea organica nu pot fi aplicate in mod direct, necesitând adoptarea legislatiei secundare subsecvente, si anume: introducerea in Regulamentul de aplicare a Legii executarii pedepselor de texte care sa detalieze modalitatea in care are loc desfasurarea unei cercetari stiintifice in mediul penitenciar, precum si procedura potrivit careia se va recunoaste caracterul de lucrare stiintifica unui document astfel produs, proiectul constituie temeiul legal necesar adoptarii, cu celeritate, a legislatiei secundare, astfel incât aceasta sa intre in vigoare o data cu dispozitiile cuprinse in legea organica.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri