Comisia Europeana propune noi masuri de aparare si protectie pentru avertizorii de integritate care vor fi aplicate la nivel de bloc comunitar.
Recentele scandaluri precum Dieselgate (VW), LuxLeaks si Panama Papers sau cel in curs privind Cambridge Analytica denota rolul extrem de important pe care il au oamenii care nu vor sa faca parte din ilegalitati si ajuta autoritatile pentru a proteja interesele populatiei in fata corporatiilor.
"Multe dintre recentele scandaluri nu ar fi fost niciodata aduse la lumina zilei daca in interiorul organizatiilor respective nu ar fi existat voci suficient de curajoase pentru a se exprima. Numai ca persoanele respective si-au asumat riscuri considerabile. Prin urmare, daca dorim sa protejam mai bine avertizorii de integritate, trebuie sa detectam si sa prevenim mai bine prejudiciile aduse interesului public, cum ar fi frauda, coruptia, evitarea obligatiilor fiscale de catre intreprinderi sau prejudiciile aduse sanatatii publice si mediului'', a declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans
Propunerea va garanta un nivel ridicat de protectie persoanelor care denunta incalcari ale dreptului comunitar, prin stabilirea unor noi standarde aplicabile la nivelul UE. Noul act legislativ va crea canale sigure de raportare atat in cadrul unei organizatii, cat si catre autoritatile publice. De asemenea, acesta va proteja avertizorii de integritate impotriva concedierii, a retrogradarii si a altor forme de represalii si le va impune autoritatilor nationale sa informeze cetatenii si sa formeze autoritatile publice cu privire la abordarea care trebuie aplicata in privinta avertizorilor de integritate.
Mecanismele de protectie vor include stabilirea unor canale de raportare confidentiale si sigure, obligatia pentru companii si autoritati de a raspunde acestor raportari intr-un termen stabilit si prevenirea masurilor de retorsiune impotriva avertizorilor de integritate.
Noua lege va viza fiecare companie cu cel putin 50 de angajati sau cele cu cifre de afaceri mai mari de 10 milioane de euro, precum si toate municipalitatile europene cu o populatie de cel putin 10.000 de oameni.
Comisia Europeana a indemnat tarile din UE sa aprobe recomandarile si chiar sa mearga dincolo de ele la nivel national, in conditiile in care doar 10 dintre cele 28 de tari membre ale UE ofera in prezent protectie totala avertizorilor de integritate.
Consilier Codul Muncii
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
S-ar putea sa te intereseze si: Recuperarea zilei libere de 30 aprilie
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE