Directiva Parlamentului European si a Consiliului prin care se instituie obligatia de a proteja denuntatorii din companii sau institutii publice de abuzuri sau represalii a fost adoptata si va fi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
UPDATE 14.06.2021 - Proiectul de lege care transpune Directiva a fost deja adoptat de Senat, asadar deputatii vor avea votul final. Actul trebuie sa intre in vigoare pana in octombrie 2021. Prevederile de mai jos raman valabile!
Angajatii din intreaga Uniune Europeana primesc o veste buna odata cu aceste noi modificari care au primit votul final. De acum incolo, denunturile de orice natura vor putea fi facute fara teama de represalii. Modificarea legislativa a venit in urma mai multor scandaluri in urma carora s-a ajuns la consecinte negative pentru cei care indicau o ilegalitate sau raportau o situatie injusta.
E-Juridic a relatat despre acest act inca din 2018, cand aratam ca avertizorii de integritate vor fi protejati de Comisia Europeana.
Conform actului proaspat adoptat, corporatiile, firmele de stat si institutiile publice vor trebui sa creeze canale sigure prin care o persoana sa poata raporta o incalcare a legii sau a normelor in vigoare. Mai important este faptul ca se precizeaza clar in textul Directivei ca tot acest proces se poate intampla complet anonim. Cei care nu doresc sa isi dezvaluie identitatea, au de acum siguranta ca ceea ce este reclamat va fi si investigat. Exista, insa, un lucru care trebuie facut: Romania trebuie sa precizeze acest lucru in legea care va transpune aceasta Directiva.
"Fara a aduce atingere obligatiilor existente de a furniza raportari anonime in temeiul dreptului Uniunii, prezenta directiva nu afecteaza competenta statelor membre de a decide daca entitatile juridice din sectorul privat sau din sectorul public si autoritatile competente sunt obligate sa accepte raportari anonime privind incalcari si sa intreprinda actiuni subsecvente acestora", se arata in textul actului european.
Totusi, e important sa retinem ca "persoanele care, in mod anonim, au raportat sau au divulgat public informatii referitoare la incalcari, dar sunt ulterior identificate si sufera represalii, beneficiaza totusi de protectia prevazuta in capitolul VI, cu conditia indeplinirii conditiilor prevazute la alineatul (1)". In plus, "persoanele care efectueaza o raportare catre institutiile, organele, oficiile sau agentiile relevante ale Uniunii cu privire la incalcari care intra in domeniul de aplicare al prezentei directive beneficiaza de protectie, astfel cum este prevazuta in prezenta directiva, in aceleasi conditii ca persoanele care raporteaza extern".
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
250 Modele Fise de Post
Corporatiile, firmele de stat si institutiile publice vor trebui "sa permita persoanelor sa raporteze in scris si sa transmita rapoartele prin posta, prin cutii pentru reclamatii, sau printr-o platforma online, fie printr-o platforma intranet sau internet, sau efectuarea de raportari oral, printr-o linie telefonica de urgenta sau prin alte sisteme de mesagerie vocala sau in ambele moduri. La cererea persoanei care efectueaza raportarea, aceste canale ar trebui sa permita, de asemenea, efectuarea de raportari prin intalniri fata in fata, intr-un termen rezonabil".
Important! Aceste prevederi se aplica acelor entitati juridice care au intre 50 si 249 de angajati, indiferent de forma contractuala practicata.
Noile norme urmaresc sa ofere "un nivel ridicat de protectie a avertizorilor impotriva represaliilor si vor impune autoritatilor nationale sa informeze in mod corespunzator cetatenii si sa formeze functionarii publici cu privire la modul de tratare a avertizarilor".
Pe scurt, iata ce au de facut companiile:
Atentie! Romania are la dispozitie 24 de luni pentru a transpune actul in legislatia nationala, altfel va fi pornita procedura de infrigement.
Firmele sau institutiile care au sub 50 de angajati nu se vor supune acestor prevederi.
Retinem ca, indiferent de cum va alege tara noastra sa transpuna acest act, "persoanele care efectueaza o raportare catre institutiile, organele, oficiile sau agentiile relevante ale Uniunii cu privire la incalcari care intra in domeniul de aplicare al prezentei directive beneficiaza de protectie, astfel cum este prevazuta in prezenta directiva, in aceleasi conditii ca persoanele care raporteaza extern".
Persoanele care efectueaza raportari beneficiaza de protectie in temeiul prezentei directive cu conditia ca:
Statele membre vor fi obligate sa ia masurile necesare pentru a interzice orice forma de represalii impotriva persoanelor mentionate la articolul 4, inclusiv amenintari si tentative de represalii, inclusiv, in special, represalii sub forma de:
Actul poate fi consultat integral dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri