De la bun inceput va amintim ca nevazatorii ies la pensie mai devreme. Au parte de conditii speciale de pensionare. Aici intra persoanele cu handicap vizual.
In legislatie nu se precizeaza ce fel de handicap este. Ca este, grav, accentuat sau mediu, tot handicap vizual este.
Legislatia nu distinge intre un grad si altul. Si totusi, iata ca multe instante considera ca "nevazatorii" sunt doar cei cu handicap vizual grav. Ceilalti nu intra in aceasta categorie.
Din cauza ca legislatia este interpretata diferit, s-au constituit debite foarte mari.
Zilele acestea, s-a discutat intens despre solicitarea efectuata de catre Avocatul Poporului, ca intelesul termenului de "nevazator" sa fie stabilit clar, atunci cand se utilizeaza in legislatia din domeniul pensiilor.
Conform unui comunicat de presa emis de Avocatul Poporului, se arata faptul ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost deja promovat un Recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, repectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Avocatul Poporului considera ca dispozitiile mai sus mentionate trebuie sa se aplice si persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu doar celor cu grad de handicap vizual grav. Astfel, pe cale de consecinta, ambele categorii de persoane vor beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.
Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.
sursa: LegislatiMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<