De la bun inceput va amintim ca nevazatorii ies la pensie mai devreme. Au parte de conditii speciale de pensionare. Aici intra persoanele cu handicap vizual.
In legislatie nu se precizeaza ce fel de handicap este. Ca este, grav, accentuat sau mediu, tot handicap vizual este.
Legislatia nu distinge intre un grad si altul. Si totusi, iata ca multe instante considera ca "nevazatorii" sunt doar cei cu handicap vizual grav. Ceilalti nu intra in aceasta categorie.
Din cauza ca legislatia este interpretata diferit, s-au constituit debite foarte mari.
Zilele acestea, s-a discutat intens despre solicitarea efectuata de catre Avocatul Poporului, ca intelesul termenului de "nevazator" sa fie stabilit clar, atunci cand se utilizeaza in legislatia din domeniul pensiilor.
Conform unui comunicat de presa emis de Avocatul Poporului, se arata faptul ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost deja promovat un Recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, repectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Avocatul Poporului considera ca dispozitiile mai sus mentionate trebuie sa se aplice si persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu doar celor cu grad de handicap vizual grav. Astfel, pe cale de consecinta, ambele categorii de persoane vor beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.
Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.
sursa: LegislatiMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<