Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Familia monoparentala NU va primi mai multi bani de la stat

ACTUALIZARE 19.06.2019 - Senatul a respins proiectul de lege. Argumentul principal al Comisiei de fond a fost ca "s-ar crea paralelism legislativ cu Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, care stabileste forme de sprijinire a familiilor cu venituri reduse, inclusiv familia monoparentala.

Va reamintim ca prin aceasta initiativa parintii care isi cresc fara partener copiii ar fi benefeciat de o crestere a ajutorului primit de la stat. Paralelismul legislativ, insa, a invins. Senatul a fost prima camera sesizata, asadar decizia finala apartine Camerei Deputatilor.

La Camera, pana acum proiectul de lege a primit urmatoarele avize:

  • Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati - pozitiv;
  • Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport - negativ;
  • Comisia pentru sanatate si familie - pozitiv;
  • Comisia juridica, de disciplina si imunitati - negativ;
  • Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati - pozitiv;
  • Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului - negativ;
  • Comisia pentru buget, finante si banci - negativ.

 

Guvernul Romaniei nu sustine aprobarea acestui proiect legislativ.

Important! In momentul de fata, in Romania, Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, reglementeaza acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei ca forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani. De acesti bani beneficiaza si familia monoparentala, gasita la art. 2 din lege, respectiv familia formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta.

Alocatia pentru sprijinirea familiei monoparentale se stabileste si se acorda conform prevederilor legii, adica in functie de veniturile si bunurile familiei, dar si in functie de numarul copiilor din familie.

Conform art. 6 din Legea nr. 277/2010, in momentul de fata banii care se acorda pentru familia formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza:

  • pana la 200 de lei inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei este de:
    • 107 lei pentru familia monoparentala cu un copil;
    • 214 lei pentru familia monoparentala cu doi copii;
    • 321 lei pentru familia monoparentala cu trei copii;
    • 428 lei pentru familia monoparentala cu patru copii si mai multi.

 

  • peste 200 lei si pana la 530 lei inclusiv, cuantumul lunar al alocatiei este de:
    • 102 lei pentru familia monoparentala cu un copil;
    • 204 lei pentru familia monoparentala cu doi copii;
    • 306 lei pentru familia monoparentala cu trei copii;
    • 408 lei pentru familia monoparentala cu patru copii si mai multi.

 

La inceputul anului 2019 existau 44.855 de familii care beneficiau de alocatia pentru sustinerea familiei.

Daca proiectul de lege de care am amintit in acest material ar fi intrat deja in vigoare, atunci familiile monoparentele ale carui venit ar fi fost mai mic de 3120 de lei/lunar (fata de limita superioara a venitului din prezent de 530 de lei) ar fi primit valoarea neta a unui salariu minim brut garantat in plata. Asta inseamna ca daca un tata isi creste singur un copil si are un venit net mai mic de 3120 lei/lunar, ar fi putut primi de la stat lunar, la cerere, o suma suplimentara. Conform art. 4 din initiativa legislativa, valoarea ajutorului ar fi fost de 1135 de lei pentru familiile monoparentale care obtin un venit lunar mai mic de 3120 lei/lunar.

Nu uitati! Momentan Camera Deputatilor poate decide adoptarea acestor modificari, insa raportul Comisiei de fond a fost negativ. Asta inseamna ca este foarte posibil ca si deputatii sa respinga proiectul de lege. Astfel, acesta va fi respins definitiv in Parlament si nu va mai ajunge la promulgare.

STIREA INITIALA

Indemnizatie lunara, alocatie de studiu sau cursurile gratuite de formare profesionala sunt doar cateva dintre propunerile pentru sprijinirea familiei monoparentale.

Alesii romani arata in Expunerea de motive ca Ministerul Muncii si Justitiei Sociale nu stie cate zeci de mii de familii monoparentale primesc alocatie pentru sustinerea familiei si ca, de multe ori, din cauza saraciei nu pot fi asigurate conditii minime de ingrijire pentru copii si autoritatile sunt nevoite sa intervina "pentru ocrotirea minorilor prin masuri legale de protectie speciala, in sistemul institutionalizat, extragand copilul din mediul sau familial".

In plus, parlamentarii sustin ca "se poate remarca faptul ca mult mai benefic este sa se acorde un sprijin financiar lunar unei asemenea familii monoparentale cu mai multi copii decat ar costa intretinerea fiecaruia intr-un centru de plasament".

Un studiu Eurostat arata ca in Romania doar 7% dintre familii sunt monoparentale, adica formate din copil/copii si un singur parinte. Tara noastra este depasita doar de Croatia, unde procentul este de 6%. 

In Danemarca, una din trei gospodarii este alcatuita din familii monoparentale (30%), Danemarca este urmata de Lituania (26%), Suedia (24%), Marea Britanie (22%), Estonia (21%) si Letonia (20%). In contrast, cel mai redus procent de parinti singuri cu copii s-a inregistrat anul trecut in Croatia (6% din toate gospodariile cu copii in intretinere), Romania (7%), Grecia, Finlanda si Slovacia (toate cu 8%).

Din cele 220 de milioane de gospodarii din Uniunea Europeana, aproape o treime (65,4 milioane) au copii, cel mai ridicat procent fiind in Irlanda (40%), Cipru si Polonia (ambele cu 37%), Slovacia (36%), Portugalia si Romania (ambele cu 35%), iar cel mai scazut procent era in Germania si Finlanda (ambele cu 22%), Bulgaria (25%), Austria (26%) si Suedia (27%). 

La nivelul UE, aproape jumatate din totalul gospodariilor cu copii (47%, sau 31 de milioane de gospodarii) aveau doar un copil, in timp ce 40% (26 de milioane) aveau doi copii, iar 13% (8,5 milioane) aveau trei sau mai multi copii. Cel mai ridicat procent de gospodarii cu trei sau mai multi copii se inregistra anul trecut in Irlanda (26%), Belgia si Finlanda (ambele cu 19%), Franta (18%) si Marea Britanie (17%). La polul opus, mai putin de 10% din gospodariile cu copii aveau cel putin trei copii erau in Bulgaria (5%), Portugalia (6%), Spania si Italia (ambele cu 8%).

In momentul de fata, un parinte singur cu 2 copii primeste 214 lei/luna. Daca Legea familiei monoparentale ar intra in vigoare maine, atunci parintele unui singur copil va primi lunar valoarea neta a unui salariu minim brut pe tara, adica 1162 de lei.

Exista, insa, cateva conditii care trebuie indeplinite.

*Proiectul de lege pentru familia monoparentala poate fi descarcat in format .PDF dand click pe imaginea de mai jos!

lege familie monoparentala

 

Lege privind sprijinirea familiei monoparentale - noutatile cele mai importante

 

Art. 2

(2) Persoana singura din familia monoparentala – este persoana care se afla in una din urmatoarele situatii:

  • Este necasatorita
  • Este vaduva
  • Este divortata
  • Al carei sot/sotie este declarat/declarata decedat/decedata prin hotarare judecatoreasca
  • Al carei sot/sotie se afla in una din situatiile prevazute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009
  • Al carei sot/sotie este arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor
  • Nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una din situatiile prevazute la pct. 1-5
  • A fost numita tutore sau i s-a incredintat ori dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in situatiile prevazute la pct. 1-5
  • A implinit varsta de 18 ani si asigura intretinerea propriilor frati minori, deoarece parintii au decedat, sunt decazuti din drepturile parintesti, sunt declarati decedati prin hotarare judecatoreasca, sunt arestati preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor
  • Este bunic/bunica, unchi/matusa singur/singura care asigura intretinerea copiilor minori, deoarece parintii acestora au decedat, sunt decazuti din drepturile parintesti, sunt declarati decedati prin hotarare judecatoreasca, sunt arestati preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor”.

 

Art. 4

“(1) Familiile monoparentale aflate in situatie de dificultate al caror venit mediu lunar este mai mic decat  1,5 salarii minime brute pe tara, au dreptul la sprijin financiar ca forma de asistenta sociala.

(2) Sprijinul financiar se asigura prin acordarea unei indemnizatii lunare de intretinere, in conditiile prevazute de prezenta lege, in suma neta echivalenta cu nivelul salariului minim brut pe tara la data stabilirii dreptului“.

 

Daca unul dintre copii, din alte cauze in afara celor medicale, intrerupe cursurile sau le abandoneaza fara a le absolvi, are mai mult de 5 absente lunar sau 20 pe semestru, dreptul inceteaza pentru intreaga familie.

Cererile si documentele doveditoare se depun la primariile de domiciliu, primarul fiind obligat sa efectueze ancheta sociala pentru verificarea aspectelor semnalate, in caz contrat fiind pasibil de amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 lei. Scolile vor fi obligate sa trimita primariile situatiile scolare pentru copiii care se incadreaza in acest sprijin. Valoarea stimulentului educational pentru copiii din familiile monoparentale, care au rezultate bune la scoala, va fi egala cu valoarea indicatorului social de referinta. 

 

Art. 18 – “Pentru fiecare din copiii din familiile monoparentale aflate in situatie de dificultate, beneficiare de indemnizatie lunara de intretinere, care au rezultate bune la invatatura si au fost admisi in invatamantul liceal in unitati scolare aflate in alta localitate decat cea de domiciliu, se acorda lunar un stimulent educational, pe toata perioada anului scolar, pana la absolvire“. 

Aceasta indemnizatie nu afecteaza veniturile sau impozitele persoanei singure care intretine copilul. 

Art. 17 – “Persoana singura din familia monoparentala aflata in situatie de dificultate, beneficiara de indemnizatie lunara de intretinere, in cazul in care nu este asigurata, are dreptul la asigurare sociala de sanatate, cu plata contributiei din alte surse, conform legii”. 

Art. 25 – “La solicitarea persoanelor interesate, agentiile teritoriale, precum si consiliile locale acorda gratuit consultanta de specialitate“. 

 

De asemenea, persoanele apte de munca din aceste familii care nu au un loc de munca sau nu realizeaza venituri, beneficiaza de masuri de incluziune pe piata muncii.

Despre proiectul de lege privind familia monoparentala puteti afla detalii suplimentare dand click AICI!


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Familia monoparentala NU va primi mai multi bani de la stat":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016