Conform unui proiect de lege deja aprobat de Parlamentul Romaniei si care asteapta promulgarea sefului statului, firmele care platesc utilitatile si echipamentele angajatilor aflati in telemunca vor fi scutite de taxe la stat.
PL-x nr. 478/2019 a fost trimis la promulgare, iar presedintele Romaniei va emite decretul in curand. Asadar, firmele care platesc utilitatile si echipamentele angajatilor aflati in telemunca vor fi scutite de taxe la stat.
Codul fiscal se modifica cu o prevedere importanta pentru activitatea firmelor. E drept, noutatea vine destul de tarziu. Vestea, insa, este una extrem de buna.
Conform proiectului de lege ce urmeaza a ajunge si in Monitorul Oficial, "sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca".
Mai mult, "sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative".
In cazul impozitului pe profit, cheltuielile suportate de angajator pentru telemunca vor fi considerate cheltuieli deductibile atunci cand se determina rezultatul fiscal. "Cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal”, scrie in proiectul de lege.
Chiar daca nu avem exemple pentru aceste cheltuieli, specialistii spun ca firmele se pot inspira din prevederile care apar la impozitul pe veniturile salariale. Din perspectiva impozitului pe profit, cheltuielile suportate de companii aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariati vor fi cheltuieli deductibile fiscal. Aici nu sunt date exemple concrete, insa, daca ne uitam [la ce se introduce la impozitul pe venit], putem concluziona ca aici ar trebui sa intre cheltuieli cu utilitati sau mobilier si echipament de birou.
Asadar, telemunca devine mai avantajoasa pentru angajati si angajatori si, totodata, in acele cazuri unde masura s-a aplicat fara echipament de serviciu si alte beneficii care sa sustina munca de acasa, mai corecta.
Rentrop&Straton va pune la dispozitie un ghid dedicat integral telemuncii si contextului in care poate fi aplicata:
Telemunca sau munca si de acasa!
Aceasta contine: