Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele care platesc utilitatile si echipamentele angajatilor aflati in telemunca, scutite de taxe la stat

Firmele care platesc utilitatile si echipamentele angajatilor aflati in telemunca, scutite de taxe la stat
Conform unui proiect de lege deja aprobat de Parlamentul Romaniei si care asteapta promulgarea sefului statului, firmele care platesc utilitatile si echipamentele angajatilor aflati in telemunca vor fi scutite de taxe la stat.

PL-x nr. 478/2019 a fost trimis la promulgare, iar presedintele Romaniei va emite decretul in curand. Asadar, firmele care platesc utilitatile si echipamentele angajatilor aflati in telemunca vor fi scutite de taxe la stat.

Codul fiscal se modifica cu o prevedere importanta pentru activitatea firmelor. E drept, noutatea vine destul de tarziu. Vestea, insa, este una extrem de buna.

Conform proiectului de lege ce urmeaza a ajunge si in Monitorul Oficial, "sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca". 

Mai mult, "sumele vor fi acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative".

In cazul impozitului pe profit, cheltuielile suportate de angajator pentru telemunca vor fi considerate cheltuieli deductibile atunci cand se determina rezultatul fiscal. "Cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal”, scrie in proiectul de lege.

Chiar daca nu avem exemple pentru aceste cheltuieli, specialistii spun ca firmele se pot inspira din prevederile care apar la impozitul pe veniturile salariale. Din perspectiva impozitului pe profit, cheltuielile suportate de companii aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariati vor fi cheltuieli deductibile fiscal. Aici nu sunt date exemple concrete, insa, daca ne uitam [la ce se introduce la impozitul pe venit], putem concluziona ca aici ar trebui sa intre cheltuieli cu utilitati sau mobilier si echipament de birou.

Asadar, telemunca devine mai avantajoasa pentru angajati si angajatori si, totodata, in acele cazuri unde masura s-a aplicat fara echipament de serviciu si alte beneficii care sa sustina munca de acasa, mai corecta.

Rentrop&Straton va pune la dispozitie un ghid dedicat integral telemuncii si contextului in care poate fi aplicata: Telemunca sau munca si de acasa!

telemunca echipamente utilitati

Aceasta contine:
  • legislatia in vigoare privind telemunca, explicata si exemplificata;
  • argumente pro si contra sistemului de telemunca (avanataje si dezavantaje, atat pentru angajator, cat si pentru telesalariat);
  • drepturile si obligatiile partilor implicate (angajator si telesalariat);
  • contraventii;
  • studii de caz relevante pentru activitatea de telemunca;
  • modele editabile de contracte (contract de telemunca, act aditional  la CIM, contract de munca la domiciliu);
  • precizari privind clauza de mobilitate;
  • prevederi obligatorii in Regulamentul Intern privind telemunca.

Lucrarea Telemunca sau munca si de acasa va aduce acum toate informatiile necesare intelegerii depline a fenomenului telemunca.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Firmele care platesc utilitatile si echipamentele angajatilor aflati in telemunca, scutite de taxe la stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI