Sefii de stat ai tarilor membre UE se vor intalni marti la Bruxelles pentru a analiza alegerile europarlamentare si pentru a avea prima discutie, printre altele, cu privire la viitorul presedinte al Comisiei Europene.
Presedinti si prim-ministri din tarile UE se intalnesc marti la Bruxelles intr-un cadru informal pentru a analiza rezultatele alegerilor europarlamentare 2019 si pentru a incepe procesul de desemnare a sefilor principalelor institutii ale UE. Presedintele Iohannis participa la aceasta reuniune.
Functiile despre care se va discuta marti vizeaza presedintia Comisiei Europene, presedintia Parlamentului European, Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, presedintia Bancii Central Europene si functia de presedinte a Consiliului European.
Configuratia Parlamentului European poate fi vazuta AICI, dupa alegerilor europarlamentare 2019.
Presedintele Klaus Iohannis se afla la Bruxelles pentru a reprezenta Romania.
La scurt timp dupa anuntarea primelor estimari privind componenta viitorului Parlament European, candidatul PPE pentru sefia Comisiei Europene, Manfred Weber, a reafirmat ca PPE este "ferm angajat in procesul 'Spitzenkandidat'", potrivit caruia partidul care castiga alegerile europene trebuie sa primeasca presedintia Comisiei.
"Numai o persoana care a fost 'Spitzenkandidat' poate fi aleasa" presedinte al Comisiei Europene, a subliniat Weber.
Candidatura lui Weber nu este sustinuta la unison de liderii statelor membre, presedintele francez Emmanuel Macron in special opunandu-se sistemului 'Spitzenkandidat'.
Candidatul ''cap de lista'' al socialistilor este actualul prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, iar cel al liberalilor europeni - sositi pe pozitia a treia in alegerile europarlamentare - este daneza Margrethe Vestager, care din 2014 a fost comisar european pentru concurenta.
Inaintea summitului de marti, presedintele francez Emmanuel Macron a avut programate intrevederi cu liderii altor state membre, printre care cu cancelarul german Angela Merkel.
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Liderii grupurilor politice din PE au prevazute consultari marti de la ora locala 10:00 (08:00 GMT), inainte ca sefii de stat sau de guvern sa se reuneasca la ora 18:00 (16:00 GMT).
Potrivit Tratatului de la Lisabona, statele membre vor trebui sa numeasca un candidat pentru postul de presedinte al Comisiei Europene, in conformitate cu rezultatele alegerilor europene.
Parlamentul European trebuie sa-si dea acordul asupra noului presedinte al Comisiei Europene prin majoritate absoluta a voturilor (jumatate plus unu din numarul total al deputatilor). In cazul in care candidatul nu obtine majoritatea necesara, statele membre trebuie sa propuna un alt candidat in termen de o luna, Consiliul European hotarand cu majoritate calificata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri