Inspectorii ANAF pot fi recompensati pentru performante exceptionale din sumele incasate de la contribuabili, conform unei ordonante de urgenta publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1169 din 22 noiembrie 2024.
Masura este reglementata de OUG 132/2024, care stabileste ca performantele exceptionale ale inspectorilor ANAF reprezinta "situatiile in care echipele de control stabilesc sume (care se si incaseaza efectiv) de peste zece milioane de euro".
Potrivit noilor prevederi, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este cel care stabileste stimulentele financiare unice pentru inspectori, iar
valoarea lor poate ajunge pana la de trei ori cuantumul salariului de baza al functionarului public recompensat.
Fondurile pentru aceste stimulente provin direct din incasarile realizate.
Extras din
Ordonanta de urgenta nr. 132/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
"Art. VIII.
(1) Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala poate stabili, prin ordin, pentru performante exceptionale, acordarea o singura data de stimulente financiare pentru personalul din echipele de inspectie ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala atunci cand, din activitatea de inspectie fiscala sau, dupa caz, de control antifrauda sau din activitatea de executare silita, constatarile stabilite si incasate depasesc 10 milioane de euro.
(2) Valoarea stimulentelor financiare acordate potrivit dispozitiilor alin. (1) nu poate depasi de trei ori cuantumul salariului de baza al functionarului public caruia i se acorda aceste sume.
(3) Plata stimulentelor financiare acordate potrivit dispozitiilor alin. (1) se realizeaza dintr-un fond constituit la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin retinerea, ca venituri proprii, din sumele stabilite si incasate conform dispozitiilor alin. (1) a unor sume echivalente cu de trei ori cuantumul salariilor de baza ale functionarilor publici care vor primi stimulentele.
(4) Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin care se stabileste acordarea stimulentelor financiare potrivit dispozitiilor alin. (1) se emite in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data incasarii sumelor stabilite in urma constatarilor echipei."
Potrivit datelor obtinute de
profit.ro, ANAF a colectat la bugetul de stat, in primul trimestru din 2024, venituri de 97,13 miliarde de lei, cu 2,37 miliarde de lei (2,5%) peste planul de 94,76 miliarde de lei stabilit de catre Ministerul Finantelor.
Sapte dintre regionalele ANAF au adunat venituri mai mari decat planul, cu depasiri de 100-200 milioane de lei fiecare, in timp ce la Bucuresti, cea mai mare regionala, veniturile au fost mai mari cu circa 800 milioane de lei.