Veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar, conform normelor de aplicare a Codului Fiscal.
Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal prevede in mod clar ca veniturile din drepturi de autor si drepturile conexe sunt considerate venituri din activitati independente, iar activitatile desfasurate in mod independent care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente.
"Normele prevad excluderea de la recalificarea ca activitati dependente a activitatilor desfasurate in mod independent si care genereaza venituri din profesii libere, precum si a drepturilor de autor si drepturilor conexe", se arata in document.
Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal stabileste ca persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale si impozitele datorate, daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale.
"In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta se aplica regulile de determinare a impozitului si a contributiilor sociale obligatorii pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza. (...) Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta in conformitate cu principiul prevalentei economicului asupra juridicului. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit", se arata in ordonanta intrata in vigoare la 1 iulie.
Astfel, in cazul firme platitoare aflata in insolventa sau care nu achita contributiile si al carei patrimoniu nu acopera sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activitati independente, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contributiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile incasate.
La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului in jur de 25.000 de lei.
Ordonanta include o noua prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta si veniturile asimilate salariilor in functie de "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii", definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali.
Tot de la 1 iulie, cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelectuala a fost redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut, aceeasi diminuare, de la 50% la 25% din venitul brut, fiind operata si pentru venituri din crearea unor lucrari de arta monumentala.
Consilier Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Sursa
Mediafax 28/07/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE