Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca prin intrarea in vigoare, in forma adoptata de Parlament, a prevederilor noilor coduri, apare riscul major ca eficienta investigatiilor in cauzele de corputie sa fie semnificativ diminuata, noteaza Agerpres.
"DNA isi exprima deosebita ingrijorarea privind intrarea in vigoare, in forma adoptata de Parlament, a prevederilor noului Cod penal si ale noului Cod de procedura penala la 1 februarie 2014, situatie in care exista un risc major ca eficienta investigatiilor in cauzele de coruptie sa fie semnificativ diminuata", se arata intr-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.
Sursa citata noteaza faptul ca prin prevederile noi din Codul penal, s-ar inlatura raspunderea penala a unor persoane puse sub acuzatia de savarsire a infractiunii de inselaciune care a produs consecinte extrem de grave. Sursa citata arata ca aceste fapte sunt sanctionate in prezent cu inchisoare de la 10 la 20 de ani, insa conform noilor reglementari, ele ar putea primi termen de inchisoare de la 1 la 5 ani, termenul de prescriptie reducandu-se de la 15 la 5 ani.
"Avand in vedere ca multe inselaciuni comise in dauna statului, precum cele savarsite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate, sunt identificate dupa multi ani de la savarsire, prevederea din noul Cod penal va impiedica tragerea la raspundere a autorilor unor asemenea fapte. Aplicarea normelor de drept penal se face in considerarea principiului legii mai favorabile, astfel incat intrarea in vigoare a textului in aceasta forma chiar pentru o singura zi va determina incetarea procesului penal in cauze avand acest obiect", se spune in comunicat.
Conform estimarilor DNA, 12 cauze aflate pe rolul instantelor sunt in situatia de a a fi finalizate in cursul anului 2014. 23 de cauze vor fi inchise in cursul anului 2015, ca urmare a micsorarii limitelor de pedeapsa reglementate de noul cod.
Estimarile DNA mai releva faptul ca in 64 de dosare aflate in curs de urmarire penala la procurorii anticoruptie, se va implini termenul de prescriptie a raspunderii penale, din acelasi motiv.
DNA noteaza faptul ca prevederile noului Cod de procedura penala lipsesc de eficienta corpul de specialisti ce functioneaza in cadrul organelor de urmarire penala, ca rezultat al faptului ca rapoartele de constatare intocmite de acestia nu ar mai detine valoare probatorie proprie, fiind obligatorie inlocuirea lor cu un raport de expertiza, informeaza Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<