Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca prin intrarea in vigoare, in forma adoptata de Parlament, a prevederilor noilor coduri, apare riscul major ca eficienta investigatiilor in cauzele de corputie sa fie semnificativ diminuata, noteaza Agerpres.
"DNA isi exprima deosebita ingrijorarea privind intrarea in vigoare, in forma adoptata de Parlament, a prevederilor noului Cod penal si ale noului Cod de procedura penala la 1 februarie 2014, situatie in care exista un risc major ca eficienta investigatiilor in cauzele de coruptie sa fie semnificativ diminuata", se arata intr-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.
Sursa citata noteaza faptul ca prin prevederile noi din Codul penal, s-ar inlatura raspunderea penala a unor persoane puse sub acuzatia de savarsire a infractiunii de inselaciune care a produs consecinte extrem de grave. Sursa citata arata ca aceste fapte sunt sanctionate in prezent cu inchisoare de la 10 la 20 de ani, insa conform noilor reglementari, ele ar putea primi termen de inchisoare de la 1 la 5 ani, termenul de prescriptie reducandu-se de la 15 la 5 ani.
"Avand in vedere ca multe inselaciuni comise in dauna statului, precum cele savarsite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate, sunt identificate dupa multi ani de la savarsire, prevederea din noul Cod penal va impiedica tragerea la raspundere a autorilor unor asemenea fapte. Aplicarea normelor de drept penal se face in considerarea principiului legii mai favorabile, astfel incat intrarea in vigoare a textului in aceasta forma chiar pentru o singura zi va determina incetarea procesului penal in cauze avand acest obiect", se spune in comunicat.
Conform estimarilor DNA, 12 cauze aflate pe rolul instantelor sunt in situatia de a a fi finalizate in cursul anului 2014. 23 de cauze vor fi inchise in cursul anului 2015, ca urmare a micsorarii limitelor de pedeapsa reglementate de noul cod.
Estimarile DNA mai releva faptul ca in 64 de dosare aflate in curs de urmarire penala la procurorii anticoruptie, se va implini termenul de prescriptie a raspunderii penale, din acelasi motiv.
DNA noteaza faptul ca prevederile noului Cod de procedura penala lipsesc de eficienta corpul de specialisti ce functioneaza in cadrul organelor de urmarire penala, ca rezultat al faptului ca rapoartele de constatare intocmite de acestia nu ar mai detine valoare probatorie proprie, fiind obligatorie inlocuirea lor cu un raport de expertiza, informeaza Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<