Legea muntelui - Capitolul II - Delimitarea zonei montane si a masivelor muntoase
Articolul 2
(1) Zona montana se caracterizeaza prin limitari naturale ale productivitatii agricole, care conduc la productii agricole reduse, din cauza unor conditii climatice si biofizice nefavorabile desfasurarii in conditii optime a activitatilor agricole.
(2) Zona montana se caracterizeaza printr-o limitare a posibilitatilor de utilizare a terenului si printr-o crestere apreciabila a costurilor exploatarii lui, cauzate de:
a) existenta, la altitudini mari, a unor conditii climatice dificile, fertilitate scazuta a solului, care au ca efect reducerea substantiala a perioadei de vegetatie si a productivitatii;
b) prezenta, la altitudini joase, a pantelor abrupte si a structurilor morfologice de tip montan, care nu permit folosirea utilajelor mecanizate sau care necesita folosirea unor echipamente speciale, costisitoare;
c) combinarea factorilor prevazuti la lit. a) si b), acolo unde gradul de defavorabilitate rezultat din fiecare factor in parte este mai putin sever, dar prin combinarea acestora rezulta un nivel de defavorabilitate cumulat, superior nivelului critic.
(3) In intelesul prezentei legi, prin localitate montana se intelege unitatea administrativ-teritoriala, municipiu, oras, comuna, cu teritoriul situat integral sau partial in zona montana, ce se incadreaza in criteriile stabilite de panta si altitudine, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice, identificate in Sistemul Integrat de Administrare si Control.
(4) Criteriile de incadrare si lista localitatilor din zona montana se stabilesc prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice, la propunerea Agentiei Nationale a Zonei Montane.
(5) Bazinul montan, in intelesul prezentei legi, reprezinta un teritoriu montan, constituit din mai multe unitati administrativ-teritoriale cu continuitate teritoriala, constituite, de regula, de-a lungul unei vai, a unui curs de apa sau cai de comunicatie, cu caracteristici geoclimatice comune si cu activitati economice si culturale cu caracter traditional, similare, aflate in jurul unui centru de dezvoltare locala.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
(6) Zona montana a Romaniei cuprinde 9 grupe de munti, conform anexei care face parte integranta din prezenta lege.
(7) Fiecare grupa de munti este formata din mai multe masive muntoase, fiecare masiv muntos cuprinzand zone aflate in imediata vecinatate si care formeaza o singura entitate geografica, economica si sociala cu caracteristici asemanatoare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri