Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capitolul VII - Invatamant, formare profesionala si cercetare in zona montana - Legea muntelui .PDF [2021]

Legea muntelui - Capitolul VII - Invatamant, formare profesionala si cercetare in zona montana

Articolul 14
(1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Educatiei Nationale vor colabora in vederea introducerii in invatamantul gimnazial, profesional si liceal a unui pachet de discipline de studiu, care sa cuprinda notiuni elementare despre socioeconomia zonei montane.

(2) Forma de organizare a invatamantului prescolar si primar din zona montana se va stabili prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului.

(3) Instruirea practica a elevilor se va realiza la ferme pedagogice atestate pe langa gimnazii, in baza unui parteneriat public-privat.

(4) Prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se va institui un program special de modernizare metodica si didactica a fermelor pedagogice din zona montana cu subventionare 100% de la bugetul de stat. Instruirea fermierilor selectati se va realiza de catre ANZM prin centrele acreditate de ANZM.

(5) Statul roman, prin prezenta lege, aplica masuri stimulative in vederea reducerii ratei abandonului scolar din zona montana, astfel: asigurarea transportului elevilor, masa, alocatii suplimentare, consilierea elevilor si a parintilor acestora, cu implicarea serviciilor de asistenta sociala si sanatate.

(6) Pentru grupurile de gospodarii din zona montana cu grad mare de izolare se vor organiza forme speciale de educatie itineranta pentru invatamantul primar, sub forma unor clase organizate in imediata apropiere a acestor gospodarii sau sub forma unui invatamant la distanta.

(7) Statul roman incurajeaza si sprijina formarea continua a adultilor pentru dobandirea competentelor necesare administrarii, dezvoltarii si modernizarii exploatatiilor agricole din zona montana prin organizarea de catre ANZM, prin Centrul de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare in Carpati - CEFIDEC Vatra Dornei si alti furnizori de formare profesionala, a unor programe de formare profesionala in specific montan, conform legislatiei privind formarea profesionala a adultilor, pentru fermieri si alte categorii ocupationale relevante din localitatile montane ale Romaniei.

(8) Personalul cu atributii pentru agricultura si dezvoltare rurala, cu responsabilitati in zona montana, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al institutiilor subordonate acestuia, precum si personalul din alte institutii publice cu rol decizional, executiv si consultativ in ceea ce priveste dezvoltarea montana, participa la cursuri periodice de formare/specializare/perfectionare, asigurate de ANZM, prin centrele acreditate de ANZM, ce colaboreaza cu institutii de cercetare stiintifica specializate pentru zona montana si institutii de invatamant superior.

(9) ANZM inventariaza nevoile de formare profesionala si consultanta si monitorizeaza procesul de formare profesionala din zona montana.

(10) Statul roman sprijina, prin prezenta lege, dezvoltarea cercetarii montanologice romanesti din reteaua Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti, a Academiei Romane, a universitatilor de specialitate si a institutelor nationale pentru valorificarea inteligenta, durabila si incluziva a resurselor montane: agricole, silvice, energetice, nonagricole, de sanatate si umane, prin alocarea de fonduri destinate acestui scop.

(11) Administratia publica locala asigura cu prioritate alocarea, cu titlu gratuit, de terenuri agricole pentru loturi experimentale destinate cercetarii, in conditiile legii, pentru institutiile de invatamant si de cercetare stiintifica din zona montana, la cererea acestora, daca fac dovada ca prin activitatea lor contribuie la dezvoltarea zonei montane.

(12) Statul roman sprijina universitatile de stiinte agricole si medicina veterinara si alte universitati din Romania interesate de dezvoltarea sustenabila a zonei montane, pentru a introduce specializari de montanologie, asigurand creditele necesare formarii de specialisti.

>>REVINO LA CUPRINSUL LEGII MUNTELUI nr. 197/2018!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 11 Februarie 2021
Votati articolul "Capitolul VII - Invatamant, formare profesionala si cercetare in zona montana - Legea muntelui .PDF [2021]":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI