Legea muntelui - Capitolul VI - Protectia si dezvoltarea mediului montan, conservarea biodiversitatii
Articolul 13
(1) Pentru captarea si protejarea resurselor de apa necesare comunitatilor rurale si urbane din zona montana si din vecinatatea acesteia sunt necesare incurajarea si sustinerea parteneriatelor intre autoritatile publice locale.
(2) Protejarea habitatelor specifice zonei montane, in scopul mentinerii si refacerii biodiversitatii si al dezvoltarii serviciilor ecosistemice, este obligatorie pentru toti factorii implicati.
(3) Statul roman, prin administratia publica locala, sprijina implementarea de proiecte privind gestionarea durabila a terenurilor agricole si forestiere din zona montana, amenajarea de pasuni si transformarea unor terenuri arabile slab productive in pajisti extinse, pentru mentinerea biodiversitatii si prevenirii impactului negativ asupra mediului si peisajului.
(4) Investitiile din zona montana privind sursele de energie si exploatarea acestora se vor face cu respectarea dispozitiilor legislatiei specifice in vigoare privind protectia mediului si mentinerii ecosistemului natural.
(5) Prin prezenta lege este interzisa colectarea apelor, izvoarelor si paraielor, in scopul utilizarii acestora pentru microhidrocentrale, fara asigurarea in prealabil si cu prioritate a necesarului de apa pentru animalele domestice si salbatice, acordand drept de exploatare celor care asigura reinvestirea profitului in proiecte de dezvoltare a calitatii productive a terenurilor. La intocmirea documentatiilor pentru proiectele privind constructia de microhidrocentrale sunt obligatorii avizele emise de directiile pentru agricultura judetene si directiile silvice judetene si unitatile administrativ-teritoriale.
(6) Persoanele fizice si persoanele juridice de drept public sau privat, asociatiile, fundatiile si federatiile, care au in proprietate si/sau gestiune fond forestier, au obligatia de a asigura un management corespunzator al acestuia, in conformitate cu prevederile Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea prevenirii/atenuarii viiturilor si torentilor, in principal in arealele din apropierea zonelor locuite sau in cele cu obiective economice.
(7) Statul roman acorda despagubiri, cu celeritate, pentru populatia din zona montana care a suferit pierderi in urma pagubelor cauzate de animalele salbatice, prin distrugerea culturilor agricole si/sau a efectivelor de animale.
(8) Statul roman acorda compensatii populatiei din zona montana pentru instalarea unor sisteme eficiente de prevenire a pagubelor cauzate de animalele salbatice.
Fise distractive pentru gradinita
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a contabilitatii
(9) Detinatorii de animale au obligatia de a respecta sezoanele traditionale de pasunat in zona montana, atat din punct de vedere ecologic, cat si economic.
(10) Pentru protectia solului montan si, dupa caz, pentru refacerea capacitatii de productie a acestuia, persoanele fizice si juridice, care detin in proprietate sau folosesc cu orice titlu terenuri cu destinatie agricola si silvica, vor aplica masuri de prevenire si combatere a degradarii solului prin:
a) conservarea si sustinerea dezvoltarii microflorei si microfaunei, in scopul asigurarii echilibrului biologic al solului;
b) conservarea si ameliorarea continutului de humus al solului, in functie de structura acestuia, in special prin aplicarea adecvata a substantelor organice sau prin reducerea intensitatii lucrarii solului;
c) depozitarea gunoiului de grajd in platforme individuale de gunoi special amenajate si bazine de colectare a purinei pentru reducerea poluarii cu nutrienti a apelor de suprafata si a celor subterane;
d) pentru implementarea acestei masuri, ANZM pune la dispozitia solicitantilor proiecte-tip.
(11) Pentru asigurarea calitatii fanurilor din zona montana, prin evitarea producerii mucegaiurilor si a aparitiei aflatoxinelor si pentru asigurarea calitatii laptelui, statul roman sprijina crescatorii de animale care nu detin mijloace mecanizate pentru ambalarea si depozitarea fanurilor in vederea constructiei de fanare.
(12) Statul roman acorda, prin prezenta lege, compensatii banesti, in conformitate cu prevederile reglementarilor in vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montana, aflate in situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri nationale, rezervatii ale biosferei si alte arii naturale protejate.
(13) Formele de sprijin stabilite prin prezenta lege, cuantumul sustinerilor financiare si modul de aplicare se stabilesc prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE