Legea muntelui - Capitolul V - Dezvoltarea economica si sociala in zona montana
Articolul 6
(1) Statul roman sprijina financiar crescatorii de animale din zona montana, pentru stimularea cresterii efectivelor in vederea pastrarii atributelor ecologice ale pajistilor montane ce constituie o prioritate strategica. Cuantumurile si conditiile de acordare a acestor facilitati vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului, la propunerea ANZM.
(2) In zona montana, trecerea animalelor prin paduri spre si dinspre zonele de pasunat, adapare, pentru adapostire si umbra, in fondul forestier, proprietatea publica a statului, se aproba la cerere, anual, dar nu mai tarziu de data de 1 mai, de catre organele silvice judetene abilitate, la propunerea administratiei publice locale.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 53 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada pastorala, accesul ovinelor si bovinelor in padurile mature si tineretul arboricol in varsta de peste 15 ani din jurul stanelor si vacariilor pana la distanta de 1.000 m, pentru umbra, completari de hrana si adapost in caz de intemperii - averse de ploi, furtuni, grindina s.a. - este permis, cu acordul si sub supravegherea organelor silvice locale, al proprietarilor sau administratorilor, dupa caz, care stabilesc perimetrele de acces pentru animale.
(4) Statul roman acorda plata diferentiata pentru crescatorii de animale din zona montana, in functie de severitatea handicapurilor naturale si de gradientica altitudinala, in vederea mentinerii fermierilor in zonele inalte de munte, a cresterii efectivelor de animale, precum si a pastrarii si ameliorarii productivitatii pajistilor.
(5) Statul roman acorda, prin prezenta lege, subventii pentru investitii de capital, credite bancare, bonificatii la dobanzile bancare, credite bancare preferentiale, dobanzi reduse, pentru dezvoltarea fermelor si/sau a exploatatiilor agricole din zona montana.
(6) In zona montana, la nivel teritorial, masiv muntos, se constituie centre teritoriale de reproductie si selectie a animalelor pentru rumegatoare, care vor desfasura programe de selectie si de adaptabilitate la conditiile zonei montane, in colaborare cu unitatile de cercetare-dezvoltare-inovare.
(7) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale asigura personalul de specialitate si dotarile necesare functionarii, in conditii optime, a centrelor teritoriale de reproductie si selectie a animalelor pentru rumegatoare din zona montana.
(8) Conservarea si ameliorarea raselor de bovine si ovine adaptate conditiilor montane si evitarea raselor neadaptate constituie elemente de interes pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Articolul 7
Dezvoltarea activitatilor agricole necesita o abordare unitara, precum si o armonizare cu alte strategii, prin:
a) sprijinirea financiara si materiala pentru constituirea si dezvoltarea formelor asociative in zona montana a producatorilor si procesatorilor agricoli, in vederea comercializarii produselor cu impact semnificativ din punct de vedere economic, social si de mediu;
b) sprijinirea financiara si materiala a asociatiilor de producatori pentru a avea acces pe piete, in vederea promovarii si desfacerii produselor montane, pentru valorificarea superioara a acestora, in interesul prioritar al producatorilor agricoli;
c) sprijinirea investitiilor integrate in scopul dezvoltarii, modernizarii si rentabilizarii exploatatiilor agricole, adaposturi pentru animale, achizitionarea de utilaje si echipamente de lucru, infiintarii si dezvoltarii de cooperative agricole, in vederea promovarii si valorificarii produselor montane;
d) subventionarea achizitiilor animalelor de rasa productive care se adapteaza usor conditiilor existente, clima, panta, altitudine, substrat geologic, in zona montana, inregistrate in Registrul genealogic;
e) sprijinirea agricultorilor care practica transhumanta;
f) sprijinirea producatorilor pentru imbunatatirea productiei si a caracteristicilor nutritionale ale furajelor prin adoptarea de practici agricole compatibile cu zona montana si care au un impact redus asupra mediului, animalelor si apelor uzate;
g) facilitarea si consolidarea practicilor pe pasunile montane in scopul utilizarii directe a florei montane prin pasunatul animalelor care protejeaza peisajul montan;
h) sprijinirea proiectelor de infrastructura la scara mica, in scopul intretinerii si conservarii pasunilor montane, dar si in favoarea agricultorilor individuali sau asociati;
i) sprijinirea din partea statului, prin subventionare, a amenajamentelor pastorale in conformitate cu obiectivele de management al pajistilor pentru mentinerea inaltei valori naturale in zona montana (HNV);
j) incurajarea productiei de lapte din zona montana pentru a permite fermierilor din aceasta zona sa obtina venituri adecvate, destinate sa le asigure acestora un trai decent si sa diminueze procesul de migrare a populatiei;
k) infiintarea de centre de colectare, depozitare, puncte de sacrificare si a unor unitati de procesare a materiilor prime: lapte, carne, fructe, lana, piei de animale, lemn, precum si dotarea corespunzatoare a acestora, cu respectarea normelor in vigoare pentru valorificarea integrala a productiei, evitarea pierderilor si cresterea veniturilor producatorilor agricoli;
l) sprijinirea producatorilor si/sau procesatorilor de produse agroalimentare din zona montana in vederea promovarii produselor obtinute, certificate ca: „produs montan“, „produs traditional“, „produs ecologic“, precum si a celor certificate la nivel european, prin sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare; produsele obtinute au capacitatea semnificativa de a contribui la dezvoltarea comunitatilor locale, din punct de vedere economic si social, si de a mentine biodiversitatea si practicile agricole traditionale;
m) acordarea de stimulente pentru sprijinirea persoanelor in varsta care locuiesc in catune/gospodarii izolate din zona montana, inclusiv pentru familiile care se ocupa de ingrijirea acestora.
Articolul 8
(1) Familiile tinere de agricultori de munte, care isi intemeiaza gospodarii si cresc animale in echivalent a 5 unitati vita mare, denumita in continuare UVM, sunt scutite de impozitul agricol si impozitul pe venitul realizat din agricultura timp de 5 ani de la infiintare si de 50% din venituri, in urmatorii ani, pe perioada existentei titularului.
(2) Statul roman sprijina tinerii antreprenori in vederea incurajarii diversificarii activitatilor, pentru stabilizarea acestora in comunitatile din care provin, prin: consiliere, formare profesionala, sprijin financiar.
(3) Specialistii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc in zona montana si se obliga sa desfasoare activitatea pe o perioada de minimum 5 ani in zona montana vor primi o prima de instalare si sprijin financiar pentru cumparare si construire de locuinte. Cuantumul, procedura si sursele de finantare se vor stabili prin hotarare a Guvernului.
(4) Fermierii ce detin peste 5 UVM pot solicita si primi material lemnos, cu titlu gratuit, pentru construirea de adaposturi si anexe gospodaresti.
(5) In zona montana, constructia platformelor individuale de gestionare a gunoiului de grajd la fermele cu incarcatura de pana la 10 UVM nu este obligatorie.
Articolul 9
(1) Statul roman, prin autoritatile publice locale, aplica masuri financiare specifice pentru dezvoltarea activitatilor forestiere, cu scopul de a facilita accesul la resursele forestiere greu accesibile, prin construirea de drumuri forestiere cu utilitate multipla, turistica, agrozootehnica, asistenta sanitara, acces la stingerea incendiilor.
(2) Prezenta lege incurajeaza diversificarea economiei locale si crearea de locuri de munca pentru persoanele juridice din zona rurala montana care desfasoara activitati de colectare, prelucrare si/sau procesare a produselor accesorii ale padurii: ciuperci, fructe de padure, plante medicinale.
(3) Locuitorii, care au gospodariile situate in zone cu grad inalt de izolare, precum si cei cu nevoi sociale din zona montana au dreptul la o cantitate anuala de lemn de foc, cu titlu gratuit, pentru incalzirea locuintei, cu aprobarea consiliului local.
Articolul 10
(1) Activitatile nonagricole specifice zonei montane, sprijinite prin prezenta lege, sunt:
a) turism montan, agroturism si ecoturism, prin serviciile specifice;
b) mestesugaresti: activitati de artizanat si alte activitati traditionale specifice zonei montane;
c) servicii din domeniile: medical, social, sanitar-veterinar, consultanta, comertul produselor agroalimentare si nealimentare, contabilitate, transport, tehnologia informatiei, comunicatii, energie si alte servicii destinate populatiei din zona montana;
d) de productie: fabricarea produselor textile, a produselor de marochinarie, farmaceutice, prelucrarea produselor lemnoase.
(2) Pentru dezvoltarea turismului si a agroturismului din zona montana, statul roman, direct sau prin intermediul autoritatilor locale, dupa caz, asigura investitii in infrastructura de turism si agrement turistic: renovarea/reabilitarea unitatilor de cazare, campinguri/refugii/adaposturi/cabane, crearea de noi mijloace pentru petrecerea timpului liber, marcarea traseelor turistice montane, crearea traseelor/potecilor tematice, amplasarea panourilor interpretative, precum si a indicatoarelor.
(3) Pentru cresterea potentialului economic al zonei montane, statul roman asigura finantarea de proiecte in zona montana pentru promovarea activitatilor de ecoturism si agroturism in scopul extinderii ofertei turistice globale si pentru favorizarea crearii locurilor de munca din aceste zone.
(4) In fermele, stanele si pensiunile agroturistice, hrana destinata turistilor, sub forma de produse proaspete sau procesate, trebuie sa provina din gospodaria proprie sau de la alte ferme din zona, cu exceptia celor care nu se pot realiza in cadrul acestora.
(5) Persoanele fizice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, autorizate potrivit legii, care desfasoara activitati de turism in structuri de primire de tipul pensiunilor si fermelor agroturistice, pot beneficia de acordarea de catre consiliile locale a unor suprafete din terenurile disponibile, in conditiile legii, in vederea construirii, dezvoltarii si exploatarii acestora.
(6) Tinerii din zona montana pot solicita si primi material lemnos pentru a construi structuri de primire turistice: pensiuni agroturistice, camere si/sau apartamente de gazduire.
(7) Autoritatile administratiei publice locale sprijina anual persoanele atestate ca mestesugar artizan, cu domiciliul in zona montana, cu o cantitate de lemn pentru a fi prelucrata in vederea practicarii unor mestesuguri traditionale.
Articolul 11
(1) Autoritatile administratiei publice locale din localitatile in care producatorii si/sau procesatorii agricoli se asociaza, cat si cei care desfasoara activitati nonagricole in zona montana vor pune la dispozitia acestora, in limita posibilitatilor, cu prioritate, in conditiile legii, diverse active pentru sediile acestora, in scopul desfasurarii activitatii de productie, comert, activitati cu caracter social si pentru amenajarea unor spatii de tipul unor concentrari economice competitive ori mini- parcuri industriale.
(2) Asociatiile, fundatiile, federatiile cu activitati in sprijinul populatiei, al dezvoltarii economice si al mediului montan vor beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru organizare si functionare ca organisme de utilitate publica, in conformitate cu prevederile legale.
(3) Statul roman aplica masuri speciale fermierilor din zona montana, prin acordarea de facilitati bancare, ce constau in acces diferentiat si adaptat atat din punctul de vedere al garantiilor solicitate, al dobanzilor percepute, cat si al conditiilor de creditare.
(4) Crearea unui program de creditare, microcreditare, special pentru zona montana, in vederea asigurarii cofinantarii pentru accesarea fondurilor europene sau nationale.
Articolul 12
(1) Localitatile urbane din zona montana cu maximum 10.000 de locuitori fac parte din viziunea de dezvoltare montana integrata si echilibrata.
(2) Localitatile urbane din zona montana, prevazute la alin. (1), promoveaza dezvoltarea echilibrata si orienteaza activitatile economice catre atribute de competitivitate.
(3) Statul roman sustine dezvoltarea urbana montana si crearea de oportunitati economice si sociale, prin:
a) facilitarea unor amplasamente pentru procesarea resurselor vegetale, animale, silvice, minerale din zona rurala invecinata;
b) sustinerea spiritului antreprenorial pentru infiintarea si dezvoltarea de afaceri mici si medii, specifice industriei prelucratoare si serviciilor;
c) promovarea formelor de consum local pentru produsele autohtone: alimentatie publica, turism si agroturism, consum individual si familial;
d) valorificarea resurselor montane specifice, apa si aer, pentru sanatate si servicii balneare.
(4) Autoritatile administratiei publice locale sustin infiintarea de platforme industriale de tip parc pentru gazduirea firmelor care desfasoara activitati de prelucrare a resurselor locale.
(5) Localitatile urbane din zona montana, prevazute la alin. (1), reprezinta prima piata de consum a produselor montane. Statul roman sprijina financiar si stimuleaza prin masuri adecvate sustinerea consumului prin organizarea de piete locale, gazduirea, cu prioritate si gratuita, a producatorilor care fac dovada comercializarii produselor montane.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri