Legea nr. 204 din 2006 privind pensiile facultative - Capitolul IX - Conturile participantilor si evaluarea activelor
CAPITOLUL IX
Conturile participantilor si evaluarea activelor
Art. 78
(1) Participantul este proprietarul activului personal din contul sau.
(2) Activul personal este insesizabil, neputand face obiectul nici unei masuri de executare silita.
(3) Activul personal nu poate fi gajat sau cesionat, nu poate fi folosit pentru acordarea de credite sau pentru a garanta credite, sub sanctiunea nulitatii.
Art. 79
(1) Contributiile se colecteaza pe baza codului numeric personal in conturile individuale ale participantilor.
(2) Contributiile la un fond de pensii facultative si transferurile de lichiditati banesti se convertesc in unitati de fond si diviziuni ale acestora, calculate cu 6 zecimale.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Art. 80
(1) Contributiile si transferul de lichiditati banesti la un fond de pensii facultative se convertesc in unitati de fond in maximum 4 zile lucratoare de la data incasarii acestora.
(2) Valoarea initiala a unei unitati de fond va fi de 10 lei (RON).
Art. 81
(1) Valoarea activelor nete si valoarea unitatii de fond ale unui fond de pensii facultative se calculeaza atat de catre administrator, cat si de catre depozitar in fiecare zi lucratoare si se comunica Comisiei in aceeasi zi.
(2) Valoarea activelor nete si valoarea unitatii de fond ale unui fond de pensii facultative sunt supuse anual auditarii de catre un auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romania, avizat de Comisie. Auditorul nu poate fi persoana afiliata angajatorului, administratorului sau depozitarului.
(3) Auditorii care au fost autorizati, avizati sau supusi unei proceduri similare in vederea functionarii ca auditor pe piata pensiilor intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European sunt exceptati de la cerinta avizarii de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Art. 82
Administratorul care a primit contributii pe o perioada de cel putin 24 de luni calculeaza, in ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru, rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii facultative pentru ultimele 24 de luni si o comunica Comisiei.
Art. 83
Comisia emite norme cu privire la:
a) regulile de calcul privind valoarea zilnica a activului net total si valoarea zilnica a unei unitati de fond;
b) obligatiile de informare ale depozitarului catre Comisie privind valoarea activelor nete ale fondului de pensii facultative, valoarea unei unitati de fond, rentabilitatea fondului, precum si metoda prin care se face aceasta instiintare;
c) forma si data publicarii ratelor medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative;
d) procedura de avizare a auditorului financiar.
>>Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 2004/2006 privind pensiile facultative!<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri