Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capitolul IV - Infiintarea, autorizarea si retragerea autorizatiei fondurilor - Legea nr. 204 din 2006 privind pensiile facultative

Legea nr. 204 din 2006 privind pensiile facultative - Capitolul IV - Infiintarea, autorizarea si retragerea autorizatiei fondurilor

CAPITOLUL IV
Infiintarea, autorizarea si retragerea autorizatiei fondurilor de pensii facultative

Art. 42
(1) Fondul de pensii facultative trebuie autorizat de Comisie dupa autorizarea administratorilor si a prospectului schemei de pensii facultative.
(2) Autorizatia se elibereaza pe baza unei cereri formulate de administrator, la care se anexeaza urmatoarele documente:
a) actul individual de aderare la contractul de societate civila care infiinteaza fondul de pensii facultative si la prospectul schemei de pensii facultative;
b) contractul de societate civila de constituire a fondului de pensii facultative;
c) alte documente si informatii, potrivit cerintelor prevazute in normele adoptate de Comisie.

Art. 43


(1) Comisia poate solicita administratorului alte documente si informatii, in termen de 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii de autorizare a fondului de pensii facultative.
(2) Comisia poate verifica orice aspect legat de cererea de autorizare a fondului de pensii facultative, fiind indreptatita:
a) sa se adreseze autoritatilor competente;
b) sa solicite documente si informatii din alte surse.

Art. 44
(1) Fondul de pensii facultative trebuie sa aiba minimum 100 de participanti si se constituie prin contract de societate civila.
(2) Continutul contractului-cadru de societate civila prin care se constituie un fond de pensii facultative este stabilit prin normele adoptate de Comisie.
(21) Modificarea contractului de societate se poate realiza la propunerea administratorului sau a majoritatii participantilor.
(22) Prin derogare de la prevederile art. 1.910 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, hotararile privind modificarea contractului de societate se adopta cu acordul majoritatii participantilor, daca prin contract nu se stabileste altfel.
(23) Autoritatea de Supraveghere Financiara poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate.
(3) Denumirea fondului de pensii facultative va contine sintagma "fond de pensii facultative".
(4) Denumirea fondului de pensii facultative nu trebuie sa induca in eroare participantii, potentialii participanti sau alte persoane.

Art. 45
Comisia verifica daca sunt intrunite conditiile prevazute de prezenta lege de catre membrii fondului de pensii facultative pentru a fi participanti, conform prezentei legi, avizeaza contractul de societate civila si procedeaza, in termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii ultimului set de documente si informatii de la administrator, la aprobarea sau la respingerea motivata a autorizarii fondului de pensii facultative.

Art. 46
(1) Comisia respinge cererea de autorizare a fondului de pensii facultative daca documentatia prezentata:
a) ramane incompleta si dupa expirarea termenului de 30 de zile calendaristice de la solicitarea unor informatii sau documente suplimentare;
b) nu este intocmita in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare;
c) contine clauze care pot prejudicia interesele participantilor sau care nu le protejeaza in mod corespunzator.
(2) Decizia de respingere a cererii de autorizare a fondului de pensii facultative, scrisa si motivata, se comunica in termen de 10 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.

Art. 47
(1) Fondul de pensii facultative primeste contributii numai dupa autorizarea sa de catre Comisie.
(2) Resursele financiare ale fondului de pensii facultative sunt:
a) contributiile nete convertite in unitati de fond;
b) drepturile cuvenite in calitate de beneficiar si nerevendicate in termenul general de prescriptie;
c) dobanzile si penalitatile de intarziere aferente contributiilor nevirate in termen;
d) sumele provenite din investirea veniturilor prevazute la lit. a)-c).
(3) Cheltuielile legate de administrare suportate de fondul de pensii facultative sunt urmatoarele:
a) comisionul de administrare;
b) comisionul de depozitare;
c) comisioanele de tranzactionare;
d) comisioanele bancare;
e) taxe de auditare a fondului de pensii facultative.

Art. 48
Un fond de pensii facultative nu poate fi declarat in stare de faliment.

Art. 49
Un fond de pensii facultative poate fi administrat si reprezentat in raporturile cu tertii, inclusiv in fata instantelor judecatoresti, numai de catre administratorul care are autorizatie de administrare pentru acel fond.

Art. 50

Toate informatiile privind fondurile de pensii facultative sunt furnizate de catre administrator.

Art. 51
(1) Toti participantii si beneficiarii la un fond de pensii facultative au aceleasi drepturi si obligatii si li se aplica un tratament nediscriminatoriu.
(2) Participantii si beneficiarii la un fond de pensii facultative au dreptul la egalitate de tratament si in cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau resedintei intr-o alta tara, stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European.
(3) In cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau resedintei intr-o alta tara, participantii opteaza intre a plati in continuare contributiile la un fond de pensii facultative din Romania sau a plati contributii la un alt fond de pensii.
(4) Nici o persoana care doreste sa devina participant nu poate fi supusa unui tratament discriminatoriu si nu i se poate refuza calitatea de participant, daca aceasta este eligibila.

Art. 52
(1) Cand numarul de participanti a scazut si se mentine sub minimul legal timp de un trimestru, Comisia retrage autorizatia unui fond de pensii facultative.
(2) Administratorul inceteaza orice activitate aferenta fondului de pensii facultative de la data luarii la cunostinta despre retragerea autorizatiei acestuia.
(3) De la data la care Comisia retrage autorizatia unui fond de pensii facultative se aplica prevederile art. 58-70 referitoare la administrarea speciala.

Art. 53
Decizia de respingere a cererii de autorizare a fondului de pensii facultative sau de retragere a autorizatiei, dupa caz, poate fi atacata la instanta de contencios administrativ competenta, potrivit legii.

Art. 54
In termen de 10 zile calendaristice de la data expirarii perioadei de contestare sau, dupa caz, de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii prin care s-a solutionat contestatia, Comisia publica anuntul privind retragerea autorizatiei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, precum si in doua cotidiene centrale.

>>Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 2004/2006 privind pensiile facultative!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Capitolul IV - Infiintarea, autorizarea si retragerea autorizatiei fondurilor - Legea nr. 204 din 2006 privind pensiile facultative":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI