Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatie 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capitolul IX - Programul de incurajare a activitatilor din zona montana - Legea muntelui .PDF [2021]

Legea muntelui - Capitolul IX - Programul de incurajare a activitatilor din zona montana

Articolul 16
(1) Prin prezenta lege se aproba Programul de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

(2) Programul de incurajare a activitatilor din zona montana se constituie ca sursa de sustinere a performantei in sectorul agricol si nonagricol.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Programul de incurajare a activitatilor din zona montana aprobat prin Legea muntelui a fost instituit prin Legea nr. 334/2018 si a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1103/2018.

Programul de incurajare a activitatilor din zona montana

CAP. I - Dispozitii generale
ART. 1
Se aproba Programul de incurajare a investitiilor din zona montana, incepand cu anul 2018, denumit in continuare Program, care are ca obiect facilitarea accesului la finantare pentru realizarea de investitii in zona montana.

ART. 2
(1) Programul de incurajare a investitiilor din zona montana vizeaza realizarea de investitii in centre de colectare-prelucrare lana si piei, centre de colectare, spalare si prelucrare primara a lanii, centre de colectare si/sau prelucrare a laptelui, centre de sacrificare a animalelor si/sau unitati de procesare a carnii de capacitate mica, centre de colectare si prelucrare primara a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice, din flora spontana si/sau cultura in zona montana, infiintarea de stane montane in localitatile din judetele care au incidenta asupra zonei montane, precum si alte investitii care duc la mentinerea si dezvoltarea activitatilor din zona montana.
(2) Investitiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioara a produselor montane, limitarea declinului sectorului de productie primara, in scopul asigurarii consumului intern, mentinerea si crearea de noi locuri de munca, cu accent deosebit pe stoparea depopularii.
(3) Investitiile din Program se realizeaza in conformitate cu proiectele-tip puse la dispozitie in mod gratuit de catre Agentia Zonei Montane, denumita in continuare AZM, si directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(4) Tipul investitiilor anuale, amplasamentul in localitatile din zona montana, proiectul-tip de realizare a acestora se aproba anual prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

ART. 3
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos semnifica dupa cum urmeaza:
a) zona montana - astfel cum este definita la art. 1 din anexa la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 52/2017 privind aprobarea Procedurii de verificare a conformitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan“ si de verificare a respectarii legislatiei europene si nationale de catre operatorii economici care au obtinut dreptul de utilizare a respectivei mentiuni, cu modificarile ulterioare;
b) centru de colectare-prelucrare - spatiul tehnologic, destinat preluarii, pastrarii, curatarii, sortarii, ambalarii, refrigerarii si prelucrarii primare in vederea comercializarii produselor, inclusiv spatiile de servicii, instalatii, utilaje si echipamente aferente, care este realizat intr-unul din bazinele traditionale din zona montana;
c) beneficiari privati - persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, grupuri de producatori infiintate conform Ordonantei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 338/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, si Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice, persoane juridice constituite in conformitate cu prevederile Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, persoane juridice constituite in conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, si persoane juridice constituite in conformitate cu prevederile Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara activitati in agricultura si/sau industrie alimentara;
d) proiect-tip pus la dispozitie de Agentia Zonei Montane - documentatie tehnico-economica elaborata de AZM, conform legislatiei in vigoare, pentru realizarea si dotarea unei constructii-cadru, amplasata in zona montana, care corespunde standardelor in domeniu si se incadreaza in bugetul previzionat pentru finantarea acestui program.

CAP. II
Modul de finantare si de accesare a Programului
ART. 4
(1) Se instituie o schema de finantare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investitiei.
(2) Intensitatea sprijinului financiar poate fi majorata cu 20 de puncte procentuale, cu conditia ca ajutorul de stat maxim combinat sa nu depaseasca 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investitiei pentru:
a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat in cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de inscriere in Program;
b) investitiile care se realizeaza in zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice;
c) cooperativele constituite in conformitate cu prevederile Legii nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Finantarea prevazuta la alin. (1) si (2) se acorda o singura data pentru un beneficiar si pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.
(4) Sumele necesare pentru finantarea Programului se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, destinate in acest scop.
(5) Valoarea anuala a schemei de finantare, conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finantarii, precum si modalitatile de verificare si control se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

ART. 5
Sprijinul financiar prevazut la art. 4 se acorda beneficiarilor privati asa cum sunt definiti la art. 3 lit. c) in vederea realizarii investitiilor stabilite prin proiectele-tip puse la dispozitie de catre AZM.

ART. 6
Valoarea totala a Programului este de 1 miliard de euro, incepand cu 2018, si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

CAP. III
Dispozitii finale
ART. 7
Beneficiarii investitiilor realizate din cadrul acestui program pot asigura prestari de servicii si altor beneficiari privati, pe baza de contract de prestari-servicii.

ART. 8
(1) Schema de ajutor de stat prevazuta de prezenta lege se notifica la Comisia Europeana.
(2) In situatia in care decizia Comisiei Europene contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator.

ART. 9
(1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este responsabil pentru recuperarea creantelor bugetare rezultate din nereguli in cadrul prezentului program.
(2) In cazul constatarii faptului ca s-au acordat in mod nejustificat sume in cadrul prezentului program sau au fost utilizate in alte scopuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are obligatia de a notifica beneficiarii privati cu privire la obligativitatea restituirii sumelor acordate la finantarea Programului nejustificate sau utilizate in alte scopuri.
(3) In cazul in care beneficiarii privati nu restituie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sumele notificate, in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, acesta emite decizii de recuperare a sumelor de restituit.
(4) Decizia de recuperare constituie titlu de creanta si poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
(5) Introducerea contestatiei pe cale administrativa nu suspenda executarea titlului de creanta.

>>REVINO LA CUPRINSUL LEGII MUNTELUI nr. 197/2018!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriTi-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Capitolul IX - Programul de incurajare a activitatilor din zona montana - Legea muntelui .PDF [2021]":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi


Poate sunteti interesat si de:

©2022 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2022

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016