Legislatia aplicabila, ONJN si platformele dedicate jocurilor de noroc se asigura ca toate taxele si impozitele aferente sunt colectate integral. Iata, insa, cat ai avea de platit!
Cu alte cuvinte, atunci cand un jucator formuleaza o cerere pentru a retrage fonduri din contul de joc sau cand castiga un bilet plasat offline, el primeste suma solicitata minus suma datorata statului, care este virata de operator direct la buget.
Este, insa, indicat sa cunoasteti cum functioneaza impozitarea si ce responsabilitati aveti la acest capitol!
Legislatia fiscala in vigoare pentru anul 2022 prevede urmatoarele praguri de impozitare:
- pentru veniturile de pana la 66.750 de lei - impozitul este de 1% din suma retrasa;
- pentru veniturile intre 66.751 de lei si 445.000 de lei – impozitul este de 667,5 lei plus 16% pentru ce depaseste suma de 66.750 de lei;
- pentru veniturile de minim 445.001 lei – impozitul este de 61.187,5 lei plus 25% pentru ce depaseste suma de 445.000 de lei.
Pariorii care joaca la agentiile stradale platesc impozit pentru fiecare bilet castigat, in timp ce pariorii online sunt impozitati numai atunci cand retrag fonduri. O alta diferenta intre offline si online exista la nivelul taxelor percepute. Jucatorii care plaseaza bilete in agentiile de pariuri terestre platesc o taxa de 5% din miza fiecarui pariu. Ca si impozitul, aceasta taxa este retinuta automat de operator. Concret, daca jucatorul plateste 100 de lei, pe biletul de pariuri va aparea miza 95 de lei, restul banilor fiind virat spre bugetul statului. Castigul potential este produsul dintre miza scrisa pe bilet si cota pariului.
Castigurile din jocuri de noroc difera in mediul online
Pariorii online nu platesc taxa atunci cand plaseaza un bilet, insa, in unele cazuri, trebuie sa achite „taxa pe viciu”, instituita la data de 1 ianuarie 2019. Este vorba despre o taxa de 2% din suma cu care alimenteaza contul. Trebuie precizat ca prevederea legislativa a vizat direct operatorii de jocuri online, insa majoritatea acestora a transferat taxa in sarcina jucatorilor. Mai exista agentii care suporta „taxa pe viciu”, astfel ca fondurile transferate de clienti ajung integral in contul de joc.
In afara impunerilor prevazute in Codul Fiscal, exista diverse taxe impuse prin regulamentele de functionare a operatorilor de jocuri de noroc. Astfel, clientii pot plati taxe suplimentare pentru depuneri si retrageri efectuate printr-o anumita metoda de plata, cum ar fi Paysafecard. De asemenea, unii operatori pot percepe taxe si pentru schimbul valutar, in cazul in care clientul efectueaza o depunere cu o anumita valuta, dar contul de joc este in alta valuta.
Recent, unele institutii bancare au instituit o politica speciala fata de jocurile de noroc. Potrivit ei, pentru transferurile de fonduri din contul bancar intr-un cont deschis pe o platforma de gambling este perceputa o anumita taxa.
Nu uitati sa practicati responsabilitatea in orice scenariu!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<