Analizam in randurile urmatoare una dintre cele mai interesante spete la delimitarea dintre universul contabil si univerul juridic. Avem de-a face cu un prejudiciu stabilit prin hotarare judecatoreasca.
In mod concret, in decursul anului 2009, societatea comerciala X a vandut catre un client un imobil realizat in productie proprie, in valoare de 423.107 lei plus TVA 19%.
In anul 2014, in urma unei hotarari judecatoresti, societatea X este obligata sa vireze clientului suma de 181.482 lei, reprezentand contravaloarea pretentiilor reclamantilor , pretentii izvorate din neexecutarea in totalitate si din executarea defectuoasa a obligatiilor de constructie, astfel:
-179.482 lei daune interese prejudiciu efectiv cauzat;
-1.400 lei cheltuieli de executare onorariu experti;
-600 lei onorariu avocat.
Partile actului de tranzactie au cazut de comun acord ca pana la data de 20.12.2014 sa depuna diligentele necesare in vederea perfectarii la un notar public unui act aditional la contractul de vanzare cumparare prin care pretul de achizitie al imobilului se modifica in minus cu suma constatata ca prejudiciu (181.482 lei).
1. In baza hotarararii judecatoresti si a actului aditional incheiat la notar, se poate diminua pretul de vanzare al imobilului?
2. Care este tratamentul fiscal al tranzactiei?
3. Care este cota de TVA aplicata in acest caz?
Conform specialistilor, valoarea prejudiciului stabilit prin hotarare judecatoreasca in anul 2014 nu poate diminua valoarea bunului livrat in anul 2009 deoarece nu este parte a bunului livrat, de exemplu lipsa unei mansarde sau lipsa unei centrale termice sau lipsa unei lucrari cuprinse in deviz, etc.
Atentie la faptul ca prin natura sa, prejudiciul nu este de natura bunurilor sau a prestarilor de servicii, ci este efectul utilizarii unui bun care produce un "disconfort" cumparatorului . Prejudiciul trebuie privit ca o paguba adusa cumparatorului rezultata din utilizarea bunului imobil care, fie nu a corespuns standardelor de calitate, fie a prezentat niste vicii ascunse ce nu au fost depistate la receptia finala. De regula, astfel de prejudicii se acopera din valoarea provizioanelor constituite de prestator pentru lucrarile de constructii efectuate, dar nu se acopera prin diminuarea bunului imobil vandut.
Continuarea rezolvarii acestei spete pe Contabilul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<