Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul cu privire la castigul CCBE in actiunea indreptata impotriva statului olandez privind supravegherea avocatilor de catre serviciile de informatii.
Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a comunicat faptul ca in data de 1 iulie 2015, instanta olandeza a pronuntat o hotarare prin care obliga guvernul olandez sa inceteze toate interceptarile comunicatiile intre clienti si avocati in cadrul regimului actual.
Conform UNBR, instanta o stabilit un termen de 6 luni in care statul olandez trebuie sa ajusteze politica agentiilor de securitate in asa fel incat sa existe garantiile unui veritabil control prealabil, exercitat de catre un organism independent. Astfel se va putea preveni sau intrerupe supravegherea comunicarii intre avocati si clienti.
Conform comunicatului publicat pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, "Tribunalul Districtual din Haga a decis ca supravegherea avocatilor de catre agentiile de informatii este o incalcare a drepturilor fundamentale si a ordonat statului sa inceteze monitorizarea comunicatiilor avocatilor."
Mai mult, conform comunicatului, instanta a fost sesizata cu privire la legalitatea interceptarilor apelurilor si comunicarilor avocatilor de catre agentiile nationale de informatii intr-o actiune formulata impotriva statului olandez de firma de avocatura Oliveira Prakken, Asociatia Olandeza a Avocatilor Penalisti si Consiliului Barourilor Europene.
"Tribunalul Districtual din Haga recunoaste ca dreptul de a comunica in mod confidential cu un avocat este un drept fundamental, care actualmente este incalcat prin politica de supravechere olandeza."
In mod concret, conform noilor reguli stabilite, doar unui ministru din cadrul guvernului ii poate reveni autorizatia de a desfasura activitati de supraveghere. Controlul poate fi efectuat de catre un comitet de supraveghere numai post factum.
"CCBE a denuntat deja monitorizarea comunicatiilor avocat-client si a solicitat Uniunii Europene sa stabileasca un nivel minimal de protectie juridica a secretului profesional fata de supravegherea electronica exercitata de guverne, in special in utilizarea serviiilor de comunicatii electronice sau a altor servicii informatice pentru comunicatii avocat client."
Consultati aici anuntul publicat pe site-ul UNBR.
Sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<