Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul cu privire la castigul CCBE in actiunea indreptata impotriva statului olandez privind supravegherea avocatilor de catre serviciile de informatii.
Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a comunicat faptul ca in data de 1 iulie 2015, instanta olandeza a pronuntat o hotarare prin care obliga guvernul olandez sa inceteze toate interceptarile comunicatiile intre clienti si avocati in cadrul regimului actual.
Conform UNBR, instanta o stabilit un termen de 6 luni in care statul olandez trebuie sa ajusteze politica agentiilor de securitate in asa fel incat sa existe garantiile unui veritabil control prealabil, exercitat de catre un organism independent. Astfel se va putea preveni sau intrerupe supravegherea comunicarii intre avocati si clienti.
Conform comunicatului publicat pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, "Tribunalul Districtual din Haga a decis ca supravegherea avocatilor de catre agentiile de informatii este o incalcare a drepturilor fundamentale si a ordonat statului sa inceteze monitorizarea comunicatiilor avocatilor."
Mai mult, conform comunicatului, instanta a fost sesizata cu privire la legalitatea interceptarilor apelurilor si comunicarilor avocatilor de catre agentiile nationale de informatii intr-o actiune formulata impotriva statului olandez de firma de avocatura Oliveira Prakken, Asociatia Olandeza a Avocatilor Penalisti si Consiliului Barourilor Europene.
"Tribunalul Districtual din Haga recunoaste ca dreptul de a comunica in mod confidential cu un avocat este un drept fundamental, care actualmente este incalcat prin politica de supravechere olandeza."
In mod concret, conform noilor reguli stabilite, doar unui ministru din cadrul guvernului ii poate reveni autorizatia de a desfasura activitati de supraveghere. Controlul poate fi efectuat de catre un comitet de supraveghere numai post factum.
"CCBE a denuntat deja monitorizarea comunicatiilor avocat-client si a solicitat Uniunii Europene sa stabileasca un nivel minimal de protectie juridica a secretului profesional fata de supravegherea electronica exercitata de guverne, in special in utilizarea serviiilor de comunicatii electronice sau a altor servicii informatice pentru comunicatii avocat client."
Consultati aici anuntul publicat pe site-ul UNBR.
Sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Incepand cu 01.06.2022, dorim sa majoram salariile angajatilor cu 200 lei brut. Imi puteti spune va rog daca proiectul prin care suma mentionara este neimpozitata s-a aprobat? Sau momentan este tot la nivel de proiect?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un medic al unitatii noastre angajat prin concurs cu norma intreaga la Comp. Pneumologie a fost angajat si pe stare de alerta fara concurs cu ½ norma pe post vacant la Dispensarul TBC din unitate, pe aceeasi functie: medic primar pneumologie, contractul individual de munca in acest caz expira la data de 07.06.2022. Intre timp postul de medic primar pneumologie de la Disp. TBC a fost scos la concurs dar nu s-a prezentat nimeni. In a cest caz am dori sa stim daca medicul respectiv...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Intentionam sa incheiem un act aditional de detasare transnationala cu salariatii societatii noastre angajati ca si conducatori auto transport rutier de marfuri COR 833201 dar contabila firmei ne-a informat ca nu va putea inregistra un astfel de act aditional in Revisal deoarece nu exista sectiunea detasare transnationala ci doar sectiunea detasare. Mentionam faptul ca avem ca si baza legala art. 5 alin. 2 lit. a din Legea nr. 16/2017 detasarea salariatului se face in baza unui contract cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<