Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul cu privire la castigul CCBE in actiunea indreptata impotriva statului olandez privind supravegherea avocatilor de catre serviciile de informatii.
Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a comunicat faptul ca in data de 1 iulie 2015, instanta olandeza a pronuntat o hotarare prin care obliga guvernul olandez sa inceteze toate interceptarile comunicatiile intre clienti si avocati in cadrul regimului actual.
Conform UNBR, instanta o stabilit un termen de 6 luni in care statul olandez trebuie sa ajusteze politica agentiilor de securitate in asa fel incat sa existe garantiile unui veritabil control prealabil, exercitat de catre un organism independent. Astfel se va putea preveni sau intrerupe supravegherea comunicarii intre avocati si clienti.
Conform comunicatului publicat pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, "Tribunalul Districtual din Haga a decis ca supravegherea avocatilor de catre agentiile de informatii este o incalcare a drepturilor fundamentale si a ordonat statului sa inceteze monitorizarea comunicatiilor avocatilor."
Mai mult, conform comunicatului, instanta a fost sesizata cu privire la legalitatea interceptarilor apelurilor si comunicarilor avocatilor de catre agentiile nationale de informatii intr-o actiune formulata impotriva statului olandez de firma de avocatura Oliveira Prakken, Asociatia Olandeza a Avocatilor Penalisti si Consiliului Barourilor Europene.
"Tribunalul Districtual din Haga recunoaste ca dreptul de a comunica in mod confidential cu un avocat este un drept fundamental, care actualmente este incalcat prin politica de supravechere olandeza."
In mod concret, conform noilor reguli stabilite, doar unui ministru din cadrul guvernului ii poate reveni autorizatia de a desfasura activitati de supraveghere. Controlul poate fi efectuat de catre un comitet de supraveghere numai post factum.
"CCBE a denuntat deja monitorizarea comunicatiilor avocat-client si a solicitat Uniunii Europene sa stabileasca un nivel minimal de protectie juridica a secretului profesional fata de supravegherea electronica exercitata de guverne, in special in utilizarea serviiilor de comunicatii electronice sau a altor servicii informatice pentru comunicatii avocat client."
Consultati aici anuntul publicat pe site-ul UNBR.
Sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti cum se procedeaza legal in cazul angajatilor care se prezinta la serviciu partial din norma de lucru si ulterior aduc certificat medical pentru ziua respectiva ex: in data de 05.09.2024 un angajat care are norma de 8h/zi, lucreaza doar 4 ore si 4 ore invoire; ulterior merge la medic si i se elibereaza concediu medical pentru ziua de 05.09.2024. Cum va fi platit angajatul pentru aceasta zi si ce se intampla cu timpul lucrat de acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<