In cadrul manifestarilor dedicate Zilei Avocatului si Zilei Justitiei, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor va invita sa participati la o masa rotunda, cu tema:
"Proiectul noului Cod de conduita profesionala al avocatilor, de etica si deontologie. Confidentialitatea raporturilor dintre avocati si clienti. Aspecte deontologice."
Evenimentul va avea loc la data de 28 iunie 2016, ora 16, la Biblioteca Victor Anagnoste din Palatul de Justitie.
Dezbaterile vor viza aspecte de etica si deontologie privind confidentialitatea in profesiile de avocat, jurnalist si preot si se vor desfasura cu participarea unor invitati din randul fiecareia dintre aceste profesii: Av. Dr. Traian Briciu, Vicepresedintele UNBR, Pr. Ionut-Gabriel Corduneanu, Vicar administrativ patriarhal – pentru probleme juridice si de reprezentare a Bisericii Ortodoxe Romane in justitie si jurnalista Mirela Neag.
Invitatii vor aborda problematica secretului profesional in cadrul fiecarei profesii, finalitatea instituirii acestuia pe cale legislativa.
Cu sprijinul editurii Universul Juridic, dezbaterile vor fi transmise online, in direct, pe portalul universuljuridic.ro
Va reamintim, totodata, o parte importanta din cuvantul domnului av. dr. Gheorghe Florea, Presedinte UNBR, rostit cu ocazia lucrarilor celui de-al XXX lea Congres al Uniunii Avocatilor Europeni cu tema: "Provocarile cu care se confrunta avocatul in Europa secolului XXI", Congres care are loc la Alba Iulia:
"Din pacate, chiar si discursul politic anticoruptie contine in anumite cazuri si elemente de propaganda impotriva profesiei de avocat, acuzata ca apara criminalii, teroristii, hotii, prezumati deja vinovati si nu drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.
Confuzia planeaza asupra principiilor de drept si ale apararii care erau de la sine intelese pana nu de mult atat de catre legislativ cat si de catre toti cetatenii. Putini mai sunt aceia care realizeaza ca fiecare om are dreptul la aparare atunci cand apararea este ea insesi acuzata, cand prezumtia de nevinovatie este sacrificata pe altarul unei justitii paralele, care este, de fapt, o injustitie. Scopul pentru care au fost setate principiile fundamentale ale profesiei, in special secretul profesional, este distorsionat in scopuri propagandistice.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Portal Codul Muncii
Iata cu cate controverse s-a confruntat proiectul de modificare a legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in care am dorit sa intarim anumite garantii in apararea justitiabilului. Cate acuze nefondate au fost aduse acestui proiect si culmea, astfel de acuze au provenit de la oameni prezumati ca inteleg principiile pe care sunt construite apararea si justitia in general.
Unul dintre principiile fundamentale, cel al secretului profesional, care a stat dintotdeauna la baza credibilitatii avocatului este atacat, poreclit "superimunitate", calomniat ca ar fi un tertip menit sa ascunda complicitati ale avocatilor cu clientii lor. in ultima vreme, aproape ca nu a trecut zi sa nu apara vreo "calomnie" la adresa proiectului de lege si implicit a profesiei.
Chiar si hotarari CEDO care valideaza, de fapt, conformitatea Proiectului de modificare a legii 51/1995 cu Conventia europeana au fost interpretate distorsionat si trunchiat, ca argument impotriva proiectului. Este vorba de hotararea CEDO din 16 iunie 2016, in cauza Versini-Campinchi si Crasnianski contra Frantei, care confirma exact ce se prevede in proiect: faptul ca principiul secretului profesional este setat pentru a se asigura principiul egalitatii de arme in apararea justitiabilului, nu a avocatului, si ca avocatul nu poate fi aparat prin aplicarea principiului confidentialitatii comunicarilor avocat client, atunci cand el insusi devine suspect pentru savarsirea unor fapte penale.
Traim asadar vremuri in care provocarile la care este supusa profesia au dobandit un caracter de permanenta si provin din cele mai neasteptate surse. Nu putem spera ca intr-un anumit termen le vom rezolva pe toate si ne vom putea vedea de treaba linistiti."
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE