Consiliul Barourilor Europene (CCBE) s-a intalnit, la data de 24 ianuarie 2018, cu mai multi deputati europeni pentru a discuta cum poate fi protejat statul de drept in Europa in domeniul securitatii si supravegherii.
Evenimentul a fost gazduit de deputatul european Jan Philipp Albrecht, cu sprijinul CCBE, care reprezinta vocea barourilor si a societatilor de drept din 45 de tari. Participantii au discutat evolutiile recente in politica de supraveghere din Europa si impactul acestora asupra statului de drept, protectia drepturilor omului si sistemul judiciar.
Intrucat statele membre ale UE se straduiesc sa contracareze amenintarile actuale de securitate, cum ar fi terorismul si criminalitatea informatica, avocatii europeni sunt profund ingrijorati de faptul ca masurile de supraveghere propuse constituie un risc nejustificat pentru respectarea drepturilor omului si a integritatii sistemului judiciar, care trebuie sa protejeze cetatenii europeni.
Dupa cum reiese din raspunsul CCBE la consultarea publica privind imbunatatirea accesului transfrontalier la dovezi electronice in materie penala, exista o divergenta ingrijoratoare intre normele de cautare si de confiscare a probelor aplicate in lumea reala si cele aplicate in lumea digitala. Normele privind accesul la dovezile digitale si interceptarea datelor, de fapt, par a fi mai slabe sau practic inexistente.
Aceasta incertitudine de reglementare devine deosebit de periculoasa atunci cand datele in cauza beneficiaza de o protectie speciala prin lege, cum ar fi comunicarile dintre avocati si clientii lor. Aceste comunicari au fost recunoscute drept un drept fundamental.
Presedintele CCBE, Antonín Mokrý, a declarat: "
Suntem foarte ingrijorati atunci cand guvernele imping limitele statului de drept pe valul securitatii nationale si aduc atingere drepturilor fundamentale privind viata privata si un proces echitabil. Speram ca aceasta initiativa va contribui la promovarea dialogului privind modul in care statul de drept poate fi consolidat prin instrumentele legislative la dispozitia noastra si prin eforturile si contributia profesiei de avocat”.
Deputatii europeni care participa la eveniment au solicitat UE si statelor sale membre sa asigure o protectie adecvata a dreptului cetatenilor la viata privata. In cadrul reuniunii a fost subliniat faptul ca dezbaterile ar trebui sa fie deschise si incluzive. De asemenea, deputatii europeni au convenit asupra necesitatii de a continua aceasta dezbatere pentru a informa factorii politici din UE cu privire la amenintarile la adresa valorilor juridice fundamentale ale Europei si la importanta apararii acestora.
La incheierea evenimentului, deputatul european Jan Philip Albrecht a mai adaugat: “
Astept cu nerabdare sa o angajare activa a CCBE pe probleme de politica legate de statul de drept, supraveghere si protectia datelor”.
Sursa: unbr.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Suntem un SRL cu activitati in domeniul constructiilor si urmeaza sa executam un proiect in Germania. Ce trebuie sa facem daca dorim sa angajam o persoana cu dubla cetatenie romana/germana, cu domiciliul si in Germania si in Romania, pentru a participa la proiect pe postul de translator. Cum platim salariatul daca acesta doreste plata contributiilor in Germania, avand in vedere faptul ca are o vechime in munca de peste 20 de ani in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<