Dispozitiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt neconstitutionale, la fel si art. 9 referitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, a decis Curtea Constitutionala.
Redam integral comunicatul Curtii Constitutionale:
"Plenul Curtii Constitutionale, compus din cei 9 judecatori, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit in sedinte in zilele de 24 si 25 iunie 2010, pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarile cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si a Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, adoptate in temeiul prevederilor art.114 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata, in urma angajarii raspunderii Guvernului in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna din data de 7 iunie 2010.
Asupra acestor legi, obiectiile de neconstitutionalitate au fost formulate dupa cum urmeaza:
I. Cu privire la Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, de catre:
- Sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
- un numar de 30 de senatori si 60 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Aliantei politice PSD+PC;
- un numar de 54 de deputati apartinand Grupului parlamentar al PNL.
In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca:
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Memorator Gramatica Gimnaziu
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
1. Dispozitiile art.1-8 si cele ale art.10-17 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt constitutionale.
2. Dispozitiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstitutionale.
II. Cu privire la Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, obiectiile de neconstitutionalitate au fost formulate de catre: - Sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie; - un numar de 37 de senatori apartinand Grupului parlamentar al Aliantei politice PSD+PC.
In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca:
1. Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor este constitutionala in raport cu criticile formulate de cei 37 de senatori.
2. Dispozitiile art.1 lit.a), b), d)-i) si art.2-12 din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt constitutionale in raport cu criticile formulate de Sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
3. Dispozitiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt neconstitutionale, in raport cu prevederile constitutionale indicate in sesizare de Sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri