Prejudiciul din dosarul ICA este de 60 de milioane de euro, iar statul roman a recuperat in 2019 prin ANAF doar 11.000 de euro. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in aceasta speta.
"Acest caz arata ca statul roman isi imparte cetatenii in doua categorii, cei care sunt egali in fata legii si cei care sunt deasupra ei. Dan Voiculescu face invariabil parte din a doua categorie. Modul in care este tratat dosarul de recuperare a acestui prejudiciu este scandalos.
In contextul in care vorbim de o hotarare judecatoreasca definitiva, este edificator cum institutiile statului decid sa nu aplice legea pentru cei care fac parte din apanajul actualei puteri", a declarat Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti, pentru sursa citata.
Recent, senatorul USR Edward Dirca, presedinte al Comisiei pentru Constitutionalitate si membru al Comisiei Juridice, a criticat incapacitatea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) de a valorifica bunurile confiscate, in contextul in care recent ANAF a renuntat la preluarea gratuita a fostelor cladiri Grivco, ce i-au apartinut lui Dan Voiculescu.
"Incapacitatea institutiilor statului de recuperare si valorificare a prejudiciului si bunurilor recuperate in acest dosar este cel putin suspecta. Cine stie, poate se iveste o cale extraordinara de atac prin care acest dosar se poate rejudeca, lucru care nu este imposibil de imaginat tinand cont de recentele decizii ale Curtii Constitutionale.
Vorbim de o asteptare suspecta. In loc sa fie valorificate, toate aceste bunuri se degradeaza si statul pierde bani prin costurile cu paza si intretinerea acestora", a sustinut senatorul.
In iulie 2017, prejudiciul recuperat era de aproape 40 de milioane de lei, in august 2018 urcase putin peste aceasta suma, iar in ianuarie 2019 abia daca s-a apropiat de 41 de milioane de lei.
Asta inseamna nici macar 10 milioane de euro din prejudiciul total. Mai mult, dupa ce ca inspectorii ANAF au reusit sa colecteze prea putin din prejudiciu, Dan Voiculescu s-a mai plans si ca incaseaza o pensie mica din aceasta cauza.
Fondatorul trustului Intact chiar a reusit sa castige un proces cu ANAF, dupa ce a aratat ca Fiscul ii retine prea mult din pensie. Dan Voiculescu a reusit sa execute silit Fiscul pentru recuperarea unei sume de 30.000 de lei, adica banii pe care inspectorii i-au retinut din pensie de-a lungul timpului. Potrivit legii, lui i se poate retine, lunar, doar o treime din pensie.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
A facut plangere la Tribunalul Bucuresti si a avut castig de cauza.
Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, in 2014, la 10 ani de inchisoare cu executare, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi si fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnati la cate 8 ani de inchisoare, iar fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la 7 ani de inchisoare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri