Judecatorii Curtii Constitutionale vor beneficia in continuare de conditii privilegiate de pensionare, pastrandu-si dreptul de a primi pensii egale cu 80% din indemnizatia bruta incasata in timpul mandatului, daca proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, elaborat de Guvern, va fi adoptat in forma sa actuala.
Potrivit proiectului, pensiile militare de stat, pensiile de stat ale politistilor, pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor, personalului auxiliar de specialitate din justitie, diplomatilor, functionarilor publici parlamentari, ale deputatilor si senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si cele ale personalului Curtii de Conturi urmeaza a fi recalculate, astfel incat cuantumul acestora sa fie stabilit exclusiv in functie de contributiile beneficiarilor la sistemul asigurarilor sociale de stat.
Astfel, se intentioneaza a se renunta la suplimentarea acestor pensii de la bugetul de stat, pana la nivelul de 60% (militarii si politistii) sau 80% (celelalte categorii profesionale mentionate) din ultimul venit brut realizat in perioada activa.
In acest sens, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca, de la data intrarii sale in vigoare, sunt abrogate prevederile legale actuale cu privire la conditiile de pensionare ale categoriilor profesionale mai sus mentionate, ca si „orice alte dispozitii contrare prezentei legi”.
Au „uitat” de Curtea Constitutionala
Pe lista dispozitiilor legale care urmeaza sa fie abrogate in conditiile intrarii in vigoare, in forma actuala, a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice, nu se afla, insa, si cele cu privire la pensiile judecatorilor Curtii Constitutionale, dispozitii prevazute de Legea 232/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.
In actul normativ citat, la art. 46 (2), alin. (2), se stipuleaza ca „Judecatorii Curtii Constitutionale, la data pensionarii sau recalcularii pensiilor anterior stabilite, beneficiaza de pensie de serviciu egala cu 80% din indemnizatia lor bruta lunara. Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale si se impoziteaza potrivit legii”.
Cartea verde a contabilitatii
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
250 Modele Fise de Post
Art. 46 (2), alin. (2), din Legea 232/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, citat mai sus, nu figureaza, in forma actuala, a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice, pe lista dispozitiilor legale care urmeaza sa fie abrogate prin intrarea in vigoare a noii legi.
Sursa: Saptamana Financiara
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri