Curtea Constitutionala discuta pe 29 septembrie contestatiile depuse de PNL si PSD privind Legea pensiilor.
PSD a depus, joi, la Curtea Constitutionala, obiectia de neconstitutionalitate in cazul Legii unitare a pensiilor, a declarat, pentru AGERPRES, senatorul social-democrat Dan Sova.
Potrivit acestuia, social-democratii invoca incalcarea mai multor articole din legea fundamentala - art.1, al.5, 44, 47, 53, art.20, al. 2 -, dar si a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Si PNL a contestat legea la CCR, grupul parlamentar al formatiunii liberale din Camera Deputatilor depunand, tot joi, la Curte, in acest sens, o sesizare.
"Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a depus astazi (n.r. - joi) sesizarea cu privire la neconstitutionalitatea Legii sistemului unitar de pensii (...) pentru ca este o lege adoptata neconstitutional, prin fraudarea votului", a explicat viceliderul grupului Eugen Nicolaescu.
In sesizare, liberalii contesta procedura de adoptare si probleme de fond la Legea sistemului unitar de pensii.
In ceea ce priveste problemele de fond, Nicolaescu a precizat ca acestea fac referire la incalcarea articolului 15, alineatul 2 din Constitutie privind principiul neretroactivitatii legii si articolul 44 din legea fundamentala referitor la incalcarea dreptului de proprietate.
"Se intervine retroactiv pe pensiile pe care statul trebuie sa le plateasca cetatenilor si face referire numai la pensiile alocate militarilor, politistilor, functionarilor publici cu statut special. Cu alte cuvinte, statul vine si taie brutal din aceste pensii incalcand aceste doua principii din Constitutie", a aratat liberalul.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Portal Codul Muncii
Memorator Gramatica Gimnaziu
El a mai precizat ca a fost nerespectat si articolul 47 din Constitutie, care face referire la principiul de trai decent si la pensie pe care statul trebuie sa le acorde cetatenilor sai.
In ceea ce priveste procedura de adoptare a Legii sistemului unitar de pensii, Eugen Nicolaescu a indicat incalcarea articolului 76, alineatul 3 din Constitutie, privind modul in care se stabileste procedura de urgenta pentru initiativele legislative, articolul 69, alineatele 2 si 3 legat de procedurile prin care se poate legifera o lege in procedura obisnuita sau normala si articolul 61, alineatul 2, referitor la procedura de adoptare a unor prevederi finale
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri