Proiectul noii legi a pensiilor introduce o noua schimbare care va afecta viata la batranete a romanilor. Cei care nu au suficienta vechime in munca, adica cei 15 ani minimum, vor fi considerati asistati sociali si vor primi o indemnizatie standard.
Despre banii pe care ii vor primi cei fara stagiu minim de cotizare realizat nu stim, inca, nimic. Legea care ar trebui sa trateze acest subiect nu exista in acest moment.
In viitoarea lege scrie ca pensionar va fi considerat doar cel care dovedeste stagiul minim de cotizare de 15 ani. "Incepand cu data intrarii in vigoare a legii, persoanele care nu indeplinesc conditia de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizatie sociala si fac obiectul unei alte legi", se explica in nota de fundamentare a proiectului noii legi a pensiilor.
Citeste si:
Initiatorii proiectului spun ca cei care se vor pensiona dupa ce intra in vigoare noua lege si care nu au cei 15 ani de cotizare nu vor primi pensie, ci o indemnizatie sociala (un ajutor social). Nu stim insa ce va insemna acest ajutor social in cifre, pentru ca el nu face obiectul proiectului de care vorbim aici. Initiatorii indica faptul ca va fi o lege speciala pentru aceasta indemnizatie.
Situatia difera, insa, atunci cand vorbim despre cei care s-au pensionat deja sau vor fi pensionati in momentul in care va intra aceasta lege in vigoare in 2021 (daca va ramane in aceasta forma).
Citeste si:
"Pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrarii in vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2021 - n.red.) si care au realizat stagiu de cotizare mai mic decat stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta intre dreptul la pensie in cuantumul rezultat in urma aplicarii prevederilor art.159 alin.(1) (adica in urma recalcularilor care se vor face pe noua lege - n.red.) si dreptul la indemnizatia sociala, stabilita potrivit legii", scrie in proiectul de lege.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Totusi, in proiect se precizeaza si faptul ca prevederea amintita mai sus nu se va aplica pensionarilor pentru limita de varsta care au realizat stagiul minim de cotizare prevazut de legislatia actuala. Asadar, doar cei cu mai putin de 10 ani de cotizare vor fi vizati de trecerea la indemnizatia sociala.
Chiar si asa, in proiectul aflat in dezbatere publica se afiseaza faptul ca viitorii pensionari vor avea la dispozitie trei luni pentru a alege intre banii de pensie rezultati in urma recalcularii si indemnizatia sociala.
S-ar putea sa te intereseze si: Pensia de la stat, mai mica pentru cei inscrisi la Pilonul II sau Pilonul III
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri