Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca paternitatea stabilita pe cale judecatoreasca definitiva nu poate fi contestata.
In data de 22 decembrie 2021, Parlamentul Romaniei a transmis Presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii, Legea pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (PL-x 232/2021). Legea trimisa la promulgare vizeaza modificarea art. 524-526 din Codul de procedura civila, ce reglementeaza procedura contestatiei la tergiversarea procesului, in vederea armonizarii dispozitiilor cu cele statuate prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 604/2020. Totodata, a fost introdusa printr-o norma distincta, la art. III, posibilitatea contestarii paternitatii stabilite pe cale judecatoreasca definitiva. Seful statului n-a fost de acord.
"Astfel, in ceea ce priveste sistematizarea legislatiei, art. 13 lit. a) din Legea nr. 24/2000 prevede ca actul normativ trebuie sa se integreze organic in sistemul legislatiei, scop in care proiectul de act normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelasi nivel, cu care se afla in conexiune. De asemenea, potrivit art. 14 din acelasi act normativ, reglementarile de acelasi nivel si avand acelasi obiect se cuprind, de regula, intr-un singur act normativ; art. 14 prevede, totodata ca un act normativ poate cuprinde reglementari si din alte materii conexe numai in masura in care sunt indispensabile realizarii scopului urmarit prin acest act", explica atunci Administratia Prezidentiala in sesizarea trimisa CCR.
Iohannis sustinea totodata si faptul ca este de necontestat faptul ca datele de stare civila ale unei persoane trebuie sa corespunda intotdeauna adevarului, aspectele referitoare la statutul unei persoane prezentand interes atat pentru acea persoana, cat si pentru societate, tocmai pentru mentinerea certitudinii si sigurantei raporturilor civile patrimoniale si nepatrimoniale, dar si de alta natura juridica la care acea persoana este parte.
In cele din urma, CCR a fost de acord cu presedintele Romaniei si cu Guvernul care a transmis aceeasi sesizare. Magistratii au stabilit ca paternitatea stabilita pe cale judecatoreasca nu poate fi contestata, printr-o noua actiune, prescriptibila in termenul general de prescriptie de 3 ani, de catre "tatal din afara casatoriei" - intrucat hotararea judecatoreasca se bucura de autoritate de lucru judecat.
"In ceea ce priveste actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, aceasta este o actiune personala in reclamatie de stare civila ce are ca obiect determinarea legaturii de filiatie dintre copilul din afara casatoriei si tatal sau, si, de aceea, ea apartine copilului", mai spunea Iohannis in sesizarea sa acceptata de CCR.
Acum Parlamentul va trebui sa reia procedura de aprobare de la capat si sa puna initiativa in acord cu decizia CCR.